Bloomberg προς Μητσοτάκη: Η Ελλάδα είναι το αγαπημένο παιδί των hedge funds

Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιούνται στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Bloomberg, στο οποίο αναφέρθηκε στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg αναφέρθηκαν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τη χώρα σαν το αγαπημένο παιδί των διεθνών hedge funds, χάρη στην ξέφρενη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο είχε παγκόσμιες επιδόσεις ρεκόρ, αλλά και την πορεία των ελληνικών ομολόγων. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σταθερή πορεία της οικονομίας της χώρας και τόνισε την “βιασύνη” που θα πρέπει να δείξουν οι επενδυτές για να προλάβουν να επενδύσουν σε μια χώρα η πορεία της οποίας είναι συνεχώς ανοδική. 

Ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει το περιθώριο των συζητήσεων του Νταβός,είναι οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δασμούς με τους οποίους απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, σε περίπτωση που η ΕΕ φορολογήσει τις αμερικανικέ τεχνολογικές εταιρείες. 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε win-win και για τις δύο πλευρές, ακόμα και αν οι συνομιλίες στην διαδρομή τους μπορεί να φανούν πολύ δύσκολες. “Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, στην συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον παρότρυνε να κατέβει στις συνομιλίες με ανοιχτό μυαλό και να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρώπη καθώς οι δύο πλευρές έχουν πολύ περισσότερα κοινά από όσα μπορεί να τις χωρίζουν. 

To Bloomberg εξέφρασε μια ανησυχία που υπάρχει από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ότι δηλαδή η Ευρώπη για τους αμερικάνους μοιάζει μια ήπειρος στην οποία κυριαρχούν οι Σοσιαλιστές, κάτι που όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός δεν ισχύει, καθώς η κεντροδεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος με συνετά, κοστολογημένα και προσγειωμένα προγράμματα διαχείρισης. 

Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πολιτική σκηνή της Ευρώπης έχει διώξει τις φωνές της άκρας δεξιάς. 

Για την πορεία της οικονομίας

“Τα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται μόνο για κεφάλαια Ελλήνων που βρίσκονταν στο εξωτερικό, αλλά και για επενδύσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο ελληνικό επιχειρείν. 

Η πορεία του χρηματιστηρίου και των ομολόγων προϊδεάζει για ενίσχυση των ξένων επενδύσεων το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων του Bloomberg βρέθηκε η διαφορά ανάμεσα στο να μπουν λεφτά στην αγορά και τα ελληνικά ομόλογα με το να φτιαχτούν βιομηχανίες. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτός είναι και ο λόγος που προχωράνε με ταχύ ρυθμό οι αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιομηχανικών επενδύσεων, ενώ τόνισε και τον τομέα του Real Estate ο οποίος έφερε και συνεχίσει να φέρνει “σκληρές” επενδύσεις στη χώρα. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση πολλών ξένων τεχνολογικών εταιρειών να έρθουν στη χώρα, φέρνοντας το παράδειγμα της Pfizer η οποία φέρει το ερευνητικό της κέντρο στη χώρα. 

Σχέσεις και “συγκρούσεις” με την Τουρκία

Όπως ήταν φυσικό, τα Ελληνοτουρκικά δεν ήταν δυνατόν να λείπουν από το τραπέζι, με τους δημοσιογράφους του Bloomberg να ασχολούνται με το νέο πρόσωπο που προσπαθεί να δείξει ο Ερντογάν προς τη δύση. 

“Η Τουρκία δεν είναι εύκολος γείτονας για να έχει κάποιος ήρεμες σχέσεις μαζί του” τόνισε ο πρωθυπουργός. “Ειλικρινά, εμέις θέλουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, όμως η συμπεριφορά της είναι πού επιθετική. Η συμφωνία που έκανε με την Λιβύη είναι απαράδεκτη και εκτός κάθε νομικού πλαισίου, κάτι που οδηγεί σε εντάσεις που δεν βγάζουν πουθενά.

Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όμως δεν γίνεται να χρησιμοποιείς τους πρόσφυγες σαν μέσο πολιτικής πίεσης. 

Εμείς σαν Ευρωπαϊκή ένωση έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία λειτουργεί και περιμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να την κάνει να λειτουργεί”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ