Ξεπέρασαν το 1,5 δις ευρώ οι προμήθειες των τραπεζών το 2019

Την ίδια ώρα που τα πιστωτικά ιδρύματα μηδένιζαν τα επιτόκια καταθέσεων, χρέωναν ολοένα και περισσότερες προμήθειες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πελατεία τους.

Εκτιμάται ότι εντός του 2019  συνολικά οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς , Eurobank και Alpha Bank) εισέπραξαν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε προμήθειες.

Η νομιμότητα κάποιων εξ αυτών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην μεγάλη έρευνα που διεξάγει. Ωστόσο παρά τον έλεγχο που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την “έφοδο” της στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών, ο χορός των “περίεργων” προμηθειών καλά κρατεί. Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η χρέωση από την Τράπεζα Πειραιώς 5 ευρώ ανήμερα πρωτοχρονιάς στους πελάτες του e-banking “ως προμήθεια εγγραφής.” H τράπεζα αναγκάστηκε να πάρει πίσω την χρέωση αυτή μετά από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. 

Για τη νέα χρονιά η πορεία των επιτοκίων καταθέσεων δεν αναμένεται να αντιστραφεί. Άλλωστε στις περισσότερες χώρες του ευρώ οι τράπεζες δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον “αρνητικών επιτοκίων”, το οποίο αργά αλλά σταθερά μεταφέρεται και στην ελληνική αγορά. Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει αρνητικά επιτόκια στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Είναι αναμενόμενο ότι θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και διαμορφωθεί το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον (μείωση των κόκκινων δανείων, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των ίδιων των τραπεζών). Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός δήλωσε πρόσφατα ότι το 2020 οι τράπεζες θα μειώσουν τα “κόκκινα” δάνειά τους κατά 30 δισ.  ευρώ ή κατά 40% του συνολικού όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ