Συμφωνία – πρόταση στο ΔΝΤ για ολική εξόφληση δανείων!

To σχέδιο για πρόωρη ολική εξόφληση των δανείων αντί για μερική αποπληρωμή θα υποβάλλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Το θέμα της ολικής αποπληρωμής των ακριβών δανείων ύψους 5,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα συζητήσει το απόγευμα (στις 6.30 μ.μ.) στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στην ατζέντα της συνάντησης προβλέπεται η συζήτηση του σχεδίου της νέας αποπληρωμής ακριβών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνησης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μια συμφωνία με καλύτερους όρους από την τελευταία για την δεύτερη προεξόφληση ακριβών υποχρεώσεων της χώρας.

Όχι, απλώς δηλαδή να περιορισθεί το χρέος κάτω από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στο κεφάλαιο της δανειακής συμμετοχής αλλά να μηδενιστούν πλήρως όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Σε περίπτωση συμφωνίας το ΔΝΤ αποχωρεί πλήρως από την Ελλάδα και δεν συμμετείχε στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ως το καλοκαίρι του 2024, ούτε παραμένει ως «τεχνικός σύμβουλος» των «θεσμών» στην μετα-μνημονιακή ευρωπαϊκή «εποπτεία» της χώρας ως τον Ιούνιο του 2022.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αποτελεί μια πρόχειρη ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που έχει δουλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός. Ο στόχος είναι η πλήρης έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία).

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει έγκριση του Eurogroup ή της Κομισιόν, που στο παρελθόν (εποχή Ευκλείδη Τσακαλώτου) το είχαν μάλιστα απορρίψει ως «πρόωρο βήμα» και «άνευ ουσιαστικής σημασίας στο ελληνικό χρέος».

Το «μαξιλάρι» των 32 δισ. ευρώ

Όμως, στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της ένα «απόθεμα» (κοινώς, «μαξιλάρι διαθεσίμων») ύψους 32 δισ. ευρώ, με το οποίο μπορεί να πληρώσει όχι μόνο την προγραμματισμένη δόση αλλά το σύνολο της οφειλής προς το ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ θεωρείται σχεδόν δεδομένη από όλες τις πλευρές. Έτσι, η Ελλάδα περιορίζει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το Ταμείο στα 5,9 δισ. ευρώ, έχοντας την τελευταία δόση στις 3 Ιουνίου του 2024.

Με την πρόωρη εξόφληση του συνόλου του δανείου όμως φεύγει ένα σημαντικό βάρος από τις δανειακές υποχρεώσεις του διαστήματος 2020-2024 από την Ελλάδα και μαζί οι Εκθέσεις και τα πορίσματα του ΔΝΤ, που συχνά λειτουργούν αρνητικά στις κινήσεις της κυβέρνησης και επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο γεγονός η δήλωση προ μερικών εβδομάδων του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα περί νέας αποπληρωμής  άλλων 2 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ, με επιτόκιο 1,91% (δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό με τα σημερινά δεδομένα).

Αν οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τους όρους και την διαδικασία ολικής εξόφλησης δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση ποσού 2 δισ. από τα ακριβά δάνεια και οι υπόλοιπες καταβολές θα παραμείνουν όπως έχουν συμφωνηθεί, με την τελευταία αποπληρωμή τον Ιούνιο του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ανεπισήμως την σχετική πρόταση φέρεται να εξετάζουν θετικά κορυφαία στελέχη καθώς και τεχνοκράτες του ΔΝΤ…