Αυτά είναι τα πρώτα «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου για το 2020

Επιδίωξη η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το 2020, είναι η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει εισέλθει σε «φουλ» ρυθμό ετοιμότητας, καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για τα πρώτα «ραντεβού» που αφορούν την ελληνική οικονομία και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την πορεία για το σύνολο της χρονιάς.

Τα πρώτα «ραντεβού»

Έτσι λοιπόν το πρώτο – και κρίσιμο – «ραντεβού» είναι, στις 17 Φεβρουαρίου, με το Eurogroup με την κυβέρνηση να έχει στοχεύσει στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα προσφέρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες.

Στις 24 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση αναμένει περιμένει την πρώτη αξιολόγηση, από τον οίκο Fitch, από τον οποίο αναμένει να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, καθώς βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να επανέλθει στην βαθμίδα Investment Grade (Υψηλή Επενδυτική) από τους οίκους αξιολόγησης.

Τέλη Φεβρουαρίου, επίσης, αναμένεται και η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας με ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα συμπεράσματα της έκθεσης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αρχές Μαρτίου, τέλος, αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, ενώ στις 16 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι τελευταίες αξιολογήσεις

Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο, ενώ η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες, κάτω δηλαδή της βαθμίδας Investment Grade και η Moody’s τέσσερις.

Οι επτά στόχοι του Χρήστου Σταικούρα

Στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του ΧΑ για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε παρουσιάσει τους επτά στόχους του οικονομικού επιτελείου για τη νέα χρονιά:
– Υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
– Αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
Βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης – σε σχέση με τα προβλεπόμενα – μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.
– Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
– Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
– Την προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων
– Την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ