«Υποδήματα με 10 και με 400 ευρώ!» – Δυο διαφορετικοί κόσμοι στο κέντρο της Αθήνας!

Η κρίση αύξησε τις ανισότητες και έπληξε δραματικά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ανοιχτά παρέμειναν τις δύο τελευταίες Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η κίνηση στο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν αυξημένη και σε διάφορες ώρες της ημέρας στην Ερμού που θεωρείται παραδοσιακά ο εμπορικότερος δρόμος επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Όπως διαπίστωσε το emea, μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε εκτός από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στην περίπτωση της Αθήνας στο City Link και σε μεγάλα καταστήματα όπως το Public και  Zara  και σε μικρά καταστήματα με πολύ χαμηλές τιμές.

Για παράδειγμα στα καταστήματα υποδημάτων στην Κολοκοτρώνη με τιμές ακόμη και κάτω από 10 ευρώ το ζευγάρι, τα οποία γέμισαν από κόσμο. «Η κρίση αύξησε τις ανισότητες και έπληξε δραματικά μισθωτούς και συνταξιούχους. Τις τεράστιες αυτές απώλειες στα εισοδήματα τους δυστυχώς δεν θα μπορέσουν ποτέ να κερδίσουν ξανά», μας ανέφερε πωλήτρια καταστήματος. «Μας ζητάνε έκπτωση ακόμη και για υποδήματα 10 ευρώ».

«Την ίδια στιγμή ανηφορίζοντας λίγο πιο πάνω βρίσκεις τα ίδια περίπου σχέδια υποδημάτων σε τιμές που ξεκινούν από 200, 300 αλλά και 600 ευρώ.  Είναι βέβαια brand και ελπίζω έχουν καλύτερη ποιότητα. Εκεί οι περισσότεροι απλά δίνουν την κάρτα τους για να πληρώσουν χωρίς να υπολογίζουν την τιμή. Ίσως μάλιστα να αναζητούν και τα ακριβότερα. Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, σε μερικά μέτρα απόστασης μεταξύ τους. Κάτι που συμβαίνει σε κάθε μέρος του κόσμου».

Στο εμπορικό κέντρο συναντήσαμε ένα καταστηματάρχη που πουλάει υφάσματα. «Νομίζω ότι είναι η τελευταία χρονιά που είμαι ανοικτός. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα κλείνουν και ανοίγουν καφετέριες, μπαρ και φαγάδικα πάσης φύσεως. Μου ζήτησαν να πληρώσω διπλάσιο νοίκι. Στην ουσία με οδηγούν στο κλείσιμο. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας: μπαρ και σουβλάκι», ανάφερε στο emea.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Τα τρία μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος ήταν σε επιφυλακή. Σάββατο μεσημέρι στην καρδιά των εορτών έχουν κατεβάσει ρολά λόγο κάποιας διαδήλωσης.

Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι της πλατείας Συντάγματος βρωμεροί, με τους περισσότερους να μην λειτουργούν. Τα πεζοδρόμια κατάμαυρα, λες και έχουν να πλυθούν χρόνια. Άστεγοι ξαπλωμένοι σε διάφορες γωνιές του κέντρου, άλλοι κάτω στα  πεζοδρόμια χωρίς καν μια κουβέρτα με κίνδυνο ακόμη να ποδοπατηθούν από το πλήθος, άλλοι έχοντας φτιάξει μια πρόχειρη κατασκευή με κούτες, προκαλούν θλίψη και προβληματισμό. Υπάρχει άραγε κάποια υπηρεσία που ασχολείται με αυτούς ή πλέον έχουν ξεχαστεί και αφεθεί στην μοίρα τους; Οι εικόνες αυτές βέβαια κρατούνται μακριά από τα instagram αρμοδίων που προτιμούν να ανεβάζουν χαμόγελα και στιγμές χαλάρωσης, από μια Αθήνα που παλεύει να βρει την φυσιογνωμία της.

«Καλά Χριστούγεννα και επιτέλους σοβαρότητα. Η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση, όχι τόσο οικονομική. Κρίση στο μορφωτικό επίπεδο, στους τρόπους συμπεριφοράς. Στο τρόπο ζωής», επισημαίνει ένας ηλικιωμένος κύριος που συνομιλήσαμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ