“Εκτοξεύτηκε” το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 6,94 δισ. ευρώ, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το πλεόνασμα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οφείλεται στα αυξημένα έσοδα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στόχος για το ενδεκάμηνο του 2019 ήταν τα 4,71 δισ. ευρώ, με την υπεραπόδοση να κυμαίνεται στα 2,24 δισ. ευρώ. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην χρησιμοποιηθεί όλο το πλεόνασμα για επιδόματα και παροχές, αλλά μέρος των κεφαλαίων αυτών να μείνουν στην “άκρη” για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

Ενδεικτικό αυτής της πρόθεσης, είναι οι αλλαγές στο Κοινωνικό Μέρισμα, τα 700 ευρώ του οποίου για το 2019 θα δοθεί σε 253.000 νοικοκυριά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες με ανάπηρα ενήλικα ή ανήλικα μέλη οι οποίες λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Ωστόσο, αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργους όπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ