Αλέξης Τσίπρας: «Τον Ιούλιο παραδώσαμε την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης»

Την πεποίθησή του πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μεγάλο μερίδιο στην διαμόρφωση της σημερινής βελτιωμένης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στις θετικές προοπτικές για το μέλλον εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 30ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Greek Economic Summit.

«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο, τη στιγμή μάλιστα που στην προσπάθειά αυτή πριν από εμάς είχαν αποτύχει τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο αποτυχημένα προγράμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, διατύπωσε την ικανοποίηση του για το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, που αποδίδει ακόμα αποτελέσματα: «Δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική ολοκλήρωση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας τόσο έναντι των εταίρων της όσο και έναντι των διεθνών αγορών. Και αυτό επετεύχθη διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Έτσι ώστε, αντί για περιστασιακή έξοδο στις αγορές, η χώρα να επιστρέψει με τρόπο διατηρήσιμο».

Όσον αφορά στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υποστήριξε τις επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μια σειρά από αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο.

«Θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενή, του τραπεζικού μας συστήματος, με μια πολυδιάστατη και ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Η πολιτική αυτή περιελάβανε την αναθεώρηση του γνωστού ως ‘νόμου Κατσέλη’, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Με δημοσιονομική υπερ-απόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, συμπλήρωσε πως οι εκτιμήσεις των θεσμών και των διεθνών φορέων αποτελούν απόδειξη των αποτελεσμάτων του έργου της κυβέρνησης του: «Ήδη, όλες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνουν σε άνοδο των επενδύσεων το 2019. Ενώ, το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Πετύχαμε το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας σε καθαρές εισροές, 3,6 δισ. ευρώ – αύξηση-ρεκόρ κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2017».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ