Χρήστος Σταϊκούρας: «Η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας που έγινε τον Ιούλιο έφερε ήδη αποτελέσματα»

Στα θετικά αποτελέσματα του έργου της κυβέρνησης και των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου επικεντρώθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Greek Economic Summit», τονίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο έγινε ουσιαστικά μια «δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας», η οποία καλύπτει δημοσιονομικά «κενά» του παρελθόντος και δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο» που αξιοποιούνται   «προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Κατά την διάρκεια της ομιλία του παρουσίασε τους δέκα άξονες στις οποίες η κυβέρνηση έφερε άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στα βασικά επιτεύγματα των πρώτων 130 ημερών της κυβέρνησης, που – όπως δήλωσε – αποδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο, αλλά πολιτικές για όλους τους πολίτες, δίνοντας έμφαση στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας τον δημοσιονομικό χώρο.

«Με το υπερπλεόνασμα του δευτέρου εξαμήνου της φετινής χρονιάς μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ -μέτρο από το οποίο επωφελήθηκε κυρίως η μεσαία τάξη, δόθηκε το επίδομα θέρμανσης, μειώθηκε κατά 5% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, καλύφθηκαν έκτακτες δαπάνες σε νοσοκομεία, άμυνα, μέσα μαζικής μεταφοράς που κατέρρεαν στη Θεσσαλονίκη, καλύφθηκαν οφειλές σε ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ διακρατείται και ένα “μαξιλάρι ασφαλείας” για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου» είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Σταϊκούρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogrοup.

Όσον αφορά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης επισήμανε με νόημα ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας το 2019 θα είναι 2% και το 2020 θα αυξηθεί στο 2,8%, σε ετήσια βάση».

Ανέφερε μάλιστα στην ομιλία του πως αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για τα σημερινά δεδομένα όχι απλά για την Ελλάδα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχουν επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς: «Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη από του πρώτου εξαμήνου και όλοι παγκοσμίως συγκλίνουν ότι το 2020 θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα σε όρους οικονομικής μεγέθυνσης, που θα είναι τουλάχιστον διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μεσοπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι «οι επενδύσεις να πλησιάσουν το συντομότερο δυνατό τα προ κρίσεως επίπεδα».

Πάντως, δίνοντας περισσότερο πολιτική χροιά στην ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε με πού κατηγορηματικό ύφος πως η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται και υπογράμμισε με απόλυτη βεβαιότητα: «Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!».

Σχέδιο για την ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας και την πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, η οποία θα έχει σημαντική και ουσιαστική επίδραση σε όλους τους τομείς και όχι απλώς στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξήγησε η ενίσχυση της ρευστότητα μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένη πολιτική: «Μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν «λιμνάζουν», της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που συστηματικά τα τελευταία χρόνια υπο-εκτελείται, καθώς και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που παραμένουν σταθερά υψηλές. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου και των άμεσων προτεραιοτήτων του, η επίτευξη υψηλότερου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, η διατήρηση χαμηλού κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ, και η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση ομολόγων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ανοίγοντας το δρόμο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021».

Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να έχει στην διάθεσή του περισσότερες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και την συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.   

Σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος

Σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η σταθεροποίησή του, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

«Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχουν οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές κεφαλαίου – σταδιακά – να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται. Παρά όμως τα σημάδια σταθεροποίησης της κατάστασης, το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η σημαντική συρρίκνωση του ύψους των «κόκκινων δανείων».

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Υπό το πρίσμα αυτό, υιοθέτησε συστημική λύση, όπου το κράτος εγγυάται, μέσω σχήματος προστασίας ενεργητικού, το καλύτερο μέρος της τιτλοποίησης “κόκκινων δανείων”. Εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι σημαντική, μπορεί να υπερβεί και το 40% του υφιστάμενου – στο τέλος του έτους – συσσωρευμένου αποθέματος κόκκινων δανείων» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία: «Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, επιδιώκουμε να νομοθετήσουμε την επόμενη εβδομάδα για τη συστημική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» και των σχετικών με αυτά θεμάτων».

Από το…μικροσκόπιο του Χρ. Σταϊκούρα πέρασε και το ιδιωτικό χρέος, το οποίο αποτελεί κεντρικό ζήτημα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πολίτες: «Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχημένη κατάληξη των προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου και της πολιτικής της κυβέρνησης: «Οφείλουμε όλοι μας να ακολουθήσουμε μία αταλάντευτη, κοινή πορεία. Αν όλοι κινηθούμε ομόρροπα, θα πετύχουμε. Η οικονομία θα αναταχθεί, οι πολίτες θα βελτιώνουν την ατομική τους ευημερία και η χώρα θα ισχυροποιηθεί συνολικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ