Η Goldman Sachs ετοιμάζεται για το Mega Deal της χρονιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα ανώτατα στελέχη της Goldman Sachs έχουν ξεκινήσει τις δυνατότητες δύο πολύ μεγάλων συμφωνιών. Η μια αφορά την εξαγορά της εταιρείας χρηματοπιστωτικής μεσιτείας E-Trade Financial Corporation και η άλλη την συγχώνευση της με την US Bank. 

Όπως αναφέρουν οι πηγές, η Goldman Sachs τελικά θα προχωρήσει μόνο σε μια από αυτές τις κινήσεις, η κάθε μια όμως από τις οποίες θα αποτελέσουν σημαντικό χτύπημα στην αγορά. Η E-Trade Financial Corporation διαχειρίζεται ένα επιβλητικό σύνολο περιουσιακών στοιχείων αξίας 346 δισ. δολαρίων κάτι που σημαίνει πως οποιαδήποτε πρόταση εξαγοράς θα κινηθεί σε αστρονομικά νούμερα, ενώ από την άλλη μεριά η US Bank έχει 18,7 εκατ. πελάτες και 3.000 υποκαταστήματα. 

Μέχρι στιγμής οι επαφές είναι σε ανεπίσημο στάδιο και δεν έχουν λάβει την μορφή επίσημης διερεύνησης προθέσεων από την εταιρεία. 

Πίσω από το deal κρύβεται (και) η Apple

Ο λόγος που η Goldman Sachs ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση δεν είναι άλλος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τα προϊόντα της. Από την μια το δικό της πρόγραμμα Marcus, μέσω του οποίου προσφέρει δάνεια και λογαριασμούς αποταμίευσης υψηλής απόδοσης, το οποίο αν και έχει σημαντική ανάπτυξη φτάνοντας τα 55 δισ. δολάρια σε λογαριασμούς και 5 δισ. δολάρια δανείων, έχει υψηλό κόστος συντήρησης. 

Από το 2016 που “τρέχει” έχει απώλειες 1,3 δισ. δολάρια για εξαγορές startups και διαχείριση, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έχει απώλειες ύψους 155 εκατ. δολάρια. Αυτό καθιστά αναγκαίο για την Goldman Sachs να αναζητήσει τρόπο να περιορίσει τις απώλειες και να δημιουργήσει κέρδη μέσω τμημάτων λιανικής. 

Και μετά υπάρχει και η Apple Card, στην οποία η Goldman Sachs έχει επενδύσει πάρα πολλά προκειμένου να κερδίσει από το υψηλό προφίλ των πελατών της εταιρείας τεχνολογίας και να δημιουργήσει νέους πελάτες. 

Η από κοινού με την Apple υπηρεσία ξεκίνησε δυναμικά, προσφέροντας πιστώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στους πελάτες της Apple από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως αυτό ήρθε με ένα αρκετά υψηλό τίμημα. Μέχρι τώρα η Goldman Sachs έχει δαπανήσει περίπου 300 εκατ. δολάρια για να κατασκευάζει την κάρτα και να αναδιοργανώσει τα τμήματα της προκειμένου να παραδώσει εντός χρονοδιαγράμματος. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Apple Card αντιμετωπίζει μια έρευνα από το γραφείο Οικονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, για να διαπιστωθεί αν ο αλγόριθμος της κάρτας που ελέγχει την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη, κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. 

Τι θα κερδίσει η Goldman Sachs

Μια εξαγορά ή συγχώνευση θα μπορούσε να επιτρέψει στη Goldman να επιταχύνει ταχύτατα το χρονοδιάγραμμά της για την επιτυχία της στη λιανική τραπεζική. Ενώ η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις για να επιτύχει ισχυρές δικές της λύσεις, η αγορά ή συγχώνευση με έναν υφιστάμενο παίκτη λιανικής τραπεζικής θα επέτρεπε στην Goldman να αγοράσει βασικά μια βάση πελατών λιανικής τραπεζικής και να δημιουργήσει προσφορές μέσα από μια ισχυρότερη κλίμακα.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, είτε πρόκειται για την εξαγορά είτε για την συγχώνευση, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Goldman Sachs και θα της δημιουργήσει κρίση ταυτότητας. 

Η Goldman Sachs έχει δημιουργήσει τη φήμη της σαν ηγέτης χρηματοδοτήσεων υψηλών αξιών, οπότε μια κίνηση που θα χτυπήσει την πόρτα της λιανικής τραπεζικής θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στην δημόσια εικόνα της. Και αυτό δε θα “χτυπήσει” καλά στους πλούσιους πελάτες της που θέλουν προνομιακές υπηρεσίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ