HSBC: Σε καλό δρόμο το Χρηματιστήριο, αλλά έχει ακόμα δρόμο

Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της χώρας σε overweight από neutral, η HSBC φρόντισε να αναφερθεί και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, για το οποίο ανέφερε πως μέχρι στιγμής μέσα στη χρονιά έχει κινηθεί καλά, όμως έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. 

Για μια ακόμα φορά η HSBC πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης, ο φιλοεπιχειρηματικός προσανατολισμός της οποίας έχει βελτιώσει την μακροοικονομική εικόνα της χώρας, ενώ ειδικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα προσθέτουν στα θετικά επιχειρήματα κατά τη γνώμη του οίκου.

Από μακροοικονομική σκοπιά, η HSBC περιμένει φέτος ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ και 2,2% το 2020. Εν συνεχεία ελαφρά επιβράδυνση στο 2% το 2021. Για να πετύχει αυτές τις σχετικά υψηλές επιδόσεις κλειδί είναι η προσέκλυση άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI). Το γεγονός ότι πέρυσι έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τη χρονιά που η χώρα μπήκε στο ευρώ και το ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ είναι ενθαρρυντικό. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα της χώρας να επιτυγχάνει ανάπτυξη τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ είναι ύψιστης σημασίας (σε συνδυασμό με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού χαμηλά) για να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του πολύ υψηλού χρέους (181,1% του ΑΕΠ).

“Κλειδί” η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές απ’ ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που έως τώρα έχουν καλωσορίσει οι αγορές, ενώ σκοπεύει να μειώσει την φορολογία στα εταιρικά κέρδη στο 24% από 28% και του φόρου στα μερίσματα το 5% από το 10%. Επιπλέον μέτρα θα μπορούσαν να υιοθετηθούν αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, όπως η αύξηση των ποσοστών απόσβεσης ή η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων επί της περιουσίας.

Θετικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν θετική επίπτωση στο χρηματιστήριο εκτιμά η HSBC. Οι πολλαπλασιαστές που στηρίζονται στην κερδοφορία δεν είναι «φθηνοί», αλλά η βάση κερδοφορίας είναι χαμηλή και, σύμφωνα με τον οίκο, έχει περιθώριο ισχυρής βελτίωσης. Η εκτίμηση για το P/E του 2019 είναι 15,4 φορές. Η μέση προσδοκία για την αύξηση της κερδοφορίας το 2019 και το 2020 είναι γύρω στο 17% και για τις δυο χρονιές. Οι αναθεωρήσεις για την κερδοφορία ήταν οι πλέον θετικές στις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους έξι μήνες και η απόδοση του 10ετους ομολόγου έχει βυθιστεί στο 1,5% έναντι 4,3% στις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με την HSBC ο πιο καλός τρόπος να «παίξεις» στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι τράπεζες (σ.σ. χθες αναβάθμισε σε «buy» τη σύσταση και για τις τέσσερις), ενώ εκτιμά ότι το ΧΑ θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από την μεταρρυθμιστική ατζέντα με αναβαθμίσεις επί τα βελτίω για τα μακροοικονομικά και τις τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ