emea business monitor

Γεώργιος Χαντζηνικολάου: Τα αστέρια της ελληνικής οικονομίας έχουν ευθυγραμιστεί

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια φάση, όπου πολλά αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί» τόνισε ο Γεώργιος Χατζηνικολάου υπογραμμίζοντας ότι δε συμμερίζεται την «απαισιοδοξία» των εκτιμήσεων του ΔΝΤ. 

 «Δε συμμερίζομαι την απαισιοδοξία, την οποία εκπέμπει (το ΔΝΤ)» ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου και αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από τη θητεία του σε διεθνείς οργανισμούς.
«Οι εκθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου ζυμώματος, ξεκινούν από τα μικρά στελέχη, προχωρούν πάνω, ζυμώνονται, ξαναζυμώνονται, επηρεάζονται πολιτικά και στο τέλος μένει αυτό που λένε οι Εγγλέζοι : «ούτε ψάρι, ούτε κότα». Αυτό τώρα, βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Εγώ δε δίνω πολύ μεγάλη αξιοπιστία, παρόλο  που υποτίθεται ότι το ΔΝΤ είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός». 

Ο κ. Χατζηνικολάου επιχειρηματολόγησε για την άποψή του, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει αντιμετωπίσει τα «διπλά ελλείμματα » που την έφεραν στην κρίση, έχει ένα «μαξιλάρι» για τη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει «ένα προφίλ εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους, που θα το ζήλευε οποιαδήποτε άλλη χώρα» και από άποψη κόστους και από άποψη τρόπου αποπληρωμής. 

«Είναι όλα αυτά πολύ ευνοϊκά για τη χώρα, πρέπει να πείσουμε και τους δικούς μας και τους ξένους επενδυτές, ότι πραγματικά υπάρχει μια διάθεση αλλαγής στη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Χατζηνικολάου.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ήδη «στην καλύτερη θέση που ήταν τα τελευταία χρόνια», ξεπερνώντας προβλήματα και επιστρέφοντας σε καλές θέσεις, ενώ δρομολογείται λύση και με τα «κόκκινα δάνεια», με προβλέψεις για τις καταλληλότερες λύσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα του επόπτη, των μετόχων, της κοινωνίας, κτλ.

«Οι τράπεζες έχουν χαράξει μια πορεία, με τη σύμφωνη γνώμη του επόπτη (SSM) για να μειώσουν αυτά. Επιπλέον, με αυτή την καλή θέση που βρισκόμαστε, υπάρχουν πολλές επιπλέον τάσεις, οι οποίες θα μας δώσουν έξτρα ώθηση. Θα μας επιτρέψουν, πιστεύω ακράδαντα, όχι μόνο να συναντήσουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε βάλει με το SSM, αλλά να τους επιτύχουμε παραπάνω και ίσως σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ή στο ίδιο χρονικό διάστημα να επιτύχουμε μεγαλύτερη απόδοση». 

Ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η υποχρέωση είναι να μειωθούν σημαντικά τα «κόκκινα δάνεια» μέχρι το τέλος του 2021, σημειώνοντας πάντως ότι δε θα είναι στα επίπεδα της υπόλοιπης Ε.Ε. και επομένως είναι θεμιτό να λέγεται ότι χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες, τόνισε όμως , ότι οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται (επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, άνοδο της τιμής των ακινήτων, κτλ.) είναι ευνοϊκές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι τράπεζες την περίοδο της κρίσης ήταν κι αυτές «θύματα της κρίσης», η οποία δημιουργήθηκε στην οικονομία και την κοινωνία και ότι δεν πρέπει να συντηρούνται και να αναπαράγονται «μύθοι», που υπονομεύουν την «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα «περί επιδρομών» για τις επιπλέον χρεώσεις σε υπηρεσίες τραπεζών.

Εξήγησε, ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι συνδεδεμένη με τα επιτόκια, που όσο συνεχίζουν να μειώνονται και να τείνουν προς το μηδέν επιβάλλουν την τιμολόγηση ορισμένων υπηρεσιών, που παλαιότερα οι τράπεζες παρείχαν στον πελάτη χωρίς επιπλέον, ή με πολύ μικρή χρέωση.

«’Αρα, αυτές οι χρεώσεις πρέπει να εξωτερικευτούν και να χρεωθούν για να απεικονίσουν το κόστος, το οποίο έχουν οι τράπεζες για να δημιουργήσουν αυτές τις δράσεις, είναι πολύ απλό, είναι βασική οικονομική λειτουργία» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόσθεσε: «Εμείς σαν Ένωση δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, έχουμε συνεργαστεί απόλυτα, το ίδιο κάνουν και οι τράπεζες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.