Εφορία: Έρχονται κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί για 1,8 εκατ. φορολογούμενους

Μετά την παράταση στις 120 δόσεις και παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτή θα ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους φορολογούμενους με ανοιχτές εκκρεμότητες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, υπάρχουν ακόμα πολλοί οι οποίοι δεν προχώρησαν σε καμία διαδικασία. 

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, πρώτα θα ασχοληθεί με όσους δεν μπήκαν στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, οι οποίοι και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, οι υπάλληλοι του οποίου θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους  για οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν προχωρούν στην διευθέτηση των υποχρεώσεων τους. 

Ήδη οι υπάλληλοι του ΚΕΟΦ Αττικής έχουν ξεκινήσει ελέγχους των οφειλετών που έχουν ακίνητη περιουσία ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Την αρχή θα κάνουν 48 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, ενώ με τον καιρό θα ενταχθούν και άλλοι σε αυτή την διαδικασία. 

1,8 εκατ. οφειλέτες στο στόχαστρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Στο στόχαστρο κατασχέσεων και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι ξεκινάνε σήμερα και θα συνεχίσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να μπουν για αρχή όσοι αγνόησαν την ρύθμιση των 120 δόσεων, δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου. Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς. Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Ωστόσο, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται εις βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση. Για να συμβεί αυτό πλέον θα πρέπει να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών των 12 ή 24 δόσεων ανάλογα με το είδος της οφειλής και να την εξυπηρετούν. Δηλαδή να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης που τους αναλογεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ