Από παρίας των αγορών στο «κλαμπ» των χωρών που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο η Ελλάδα

Το «κλαμπ» των χωρών, που πληρώνονται για να δανειστούν από τους επενδυτές απέκτησε ένα απροσδόκητο μέλος: την Ελλάδα. Με το σχόλιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων, με την οποία η Ελλάδα άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ με επιτόκιο -0,02%.

«Η εξέλιξη καθιερώνει ένα νέο 'σύνορο' για τα ομόλογα αρνητικού επιτοκίου και αντανακλά την εντυπωσιακή αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών ύστερα από πολλαπλά σχέδια διάσωσης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η βρετανική εφημερίδα, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης».

Μαζί με Ιταλία, Ισπανία αλλά και Γερμανία!

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο «κλαμπ», στο οποίο φυσικά περίοπτη θέση έχει η Γερμανία,  έχουν ήδη «μπει», τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία.

«Η Ελλάδα, άλλοτε παρίας των αγορών, ολοκλήρωσε το ταξίδι της μεταμόρφωσης εντασσόμενη στο κλαμπ των χωρών με ομόλογα αρνητικού επιτοκίου» σχολιάζει εμφαντικά το Bloomberg. Παράλληλα το Bloomberg, κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή εξέλιξη για μία χώρα, που μόλις πριν από 7 χρόνια αναγκάστηκε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.

Στο ίδιο πλαίσιο οι αναλυτές σχολιάζουν πως πρόκειται για ακόμη ένα «σύμπτωμα» της «δίψας» των επενδυτών για απόδοση σε ένα περιβάλλον, όπου τα αρνητικά επιτόκια κυριαρχούν. Αξίζει να σημειωθεί πως έως τώρα τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα έντοκα ήταν μεταξύ των λίγων τίτλων, που πρόσφεραν θετική απόδοση.

«Έρχεται» και η Πορτογαλία

Θα πρέπει να σημειωθεί και η περίπτωση της Πορτογαλίας η οποία εχθές εξέδωσε 15ετες ομόλογο με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,49%. Οι προσφορές ήταν 2,5 φορές υψηλότερες από το ζητούμενο ποσό.