Διευρύνονται οι 120 δόσεις, ευνοούνται μικροοφειλέτες και επιχειρήσεις!

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, προβλέπει και αλλαγές στην ρύθμιση των 120 δόσεων, υλοποιώντας την προεκλογική αναγγελία της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από το οικονομικό επιτελείο, οι αλλαγές προβλέπουν την ελάφρυνση των σχεδόν 2 εκατομμυρίων φορολογούμενων που χρωτάνε ποσά έως και 3.000 ευρώ, καθώς προβλέπεται τόσο η αύξηση των δόσεων όσο και η μείωση της ελάχιστης καταβολής. 

Έτσι, όπως διαρρέεται, η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ,από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα. Μόνο με το «κούρεμα» της ελάχιστης δόσης όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 2.400 έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

Για τους μικροοφειλέτες, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς σε κάθε περίπτωση η οφειλήθα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ αντί 30 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην Εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις  των 30 ευρώ η κάθε μια.

Οι αλλαγές όμως δεν σταματάνε εδώ, καθώς όπως φαίνεται θα υπάρξουν μια σειρά από “μικρορυθμίσεις’ το συνολικό αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η περαιτέρω ελάφρυνση των ενταγμένων στο πρόγραμμα. 

Πιο συγκεκριμένα:
– Προβλέπεται μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης στο 3% (από 5% που είναι σήμερα).
– Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μόνο για όσους έχουν μεγάλες οφειλές.
– Κίνητρα για την συνέχιση της εξυπηρέτησης της ρύθμισης. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι από “κούρεμα” της οφειλής, “σπάσιμο” του χρέους έως και “πάγωμα” των οφειλών.
– Διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ