Η κινεζική επίσκεψη και η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Με κάθε επισημότητα, ο Κινέζος πρόεδρος προσγειώθηκε χθες βράδυ στην χώρα μας και από σήμερα το πρωί έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, σε μια επίσκεψη η οποία έχει πολλαπλά μηνύματα και σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Με την άφιξη του στην Αθήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ με δήλωση του φρόντισε να οριοθετήσει την επίσκεψη του, να δώσει άμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και να την ορίσει σαν το “κεφάλι του δράκου” των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος,

με τις συναντήσεις του θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και Κίνας. Αναφερόμενος στις επαφές του που θα έχει στην Αθήνα με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, δήλωσε πως «θα έχουμε σε βάθος συνομιλίες για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Κίνας-Ελλάδας κάτω από τις νέες συνθήκες, θα χαράξουμε ένα σχέδιο διμερούς συνεργασίας και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική μας σχέση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι συντονισμένες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές» θα καταστήσουν την επίσκεψή του «πλήρως επιτυχημένη». Σημείωσε ακόμη πως οι ισχυρότεροι δεσμοί Ελλάδας και Κίνας και η ευρύτερη συνεργασία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα των θετικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, καθώς αποτελεί την πιο επιτυχημένη ξένη επένδυση που έχει γίνει στη χώρα, μια επένδυση η αναβάθμιση της οποίας ήταν από τα βασικά σημεία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα πριν από μερικές μέρες. 

Ταυτόχρονα, η είσοδος στην Ελληνική τραπεζική αγορά δύο τραπεζικών κολοσσών της Κίνας, της Bank of China η οποία άνοιξε τα γραφεία της στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες αλλά και της Industrial and Commercial Bank of China, της μεγαλύτερης τράπεζας στον πλανήτη, σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κύκλου στις επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών. 

Στις δύο μέρες που θα μείνει στην χώρα ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος συνοδεύεται από πολυπληθή επιχειρηματική και διπλωματική αποστολή, θα υπογραφούν συμφωνίες που θα διευκολύνουν και θα οδηγήσουν σε αύξηση το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τουριστικές ροές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.

“Ηρακλής”, χρυσή βίζα, ενέργεια και τεχνολογικές επενδύσεις

Σε συνδυασμό με την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου “Ηρακλής” και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ο ερχομός των δύο Κινεζικών τραπεζών στη χώρα σηματοδοτεί για τη χώρα το τέλος  μιας μακράς περιόδου αναβλητικότητας στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, έχει δρομολογήσει σειρά εξελίξεων που σηματοδοτούν πως ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών θα είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν της χρηματοδότησης της εγχώριας Οικονομίας. 

Με αφορμή τον Ηρακλή και “όπλο” τους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία των τραπεζών, η κυβέρνηση αλλά και η χώρα δίνουν το μήνυμα για την αναβάθμιση της χώρας σε διεθνές επίπεδο και την απόκτηση μιας νέας δυναμικής προσέγγισης, η οποία ξεπερνάει τα εγχώρια αλλά και στενά βαλκανικά σύνορα και μετουσιώνεται σε ένα δυνατό ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης και να ελέγξει τόσο το οικονομικό παιχνίδι όσο και την αγορά της ενέργειας, η οποία αναμένεται να γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα. 

Όπως είναι φυσικό, η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη σε αυτές τις εξελίξεις και επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει σε αυτή την εξέλιξη, ή ακόμα και να την διαμορφώσει, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην είσοδο της στα πεπραγμένα της Ευρώπης. 

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θα βάλει στο τραπέζι και μερικά θέματα τα οποία μπορεί να μην έχουν την “βιτρίνα” των τραπεζικών επενδύσεων, όμως θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ή και την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Ο θεσμός της Χρυσής Βίζας, ο οποίος τις επόμενες μέρες αναμένεται να διευρυνθεί, θα προκαλέσει το σημαντικό ενδιαφέρον από τους Κινέζους επιχειρηματίες οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, τουλάχιστον όχι όσο θα μπορούσαν. 

Ταυτόχρονα, όπως δημοσιεύτηκε και τις προηγούμενες μέρες, έχει διατυπωθεί η πρόθεση της ΖΤΕ να έρθει στη χώρα και να κατασκευάσει ένα τεχνολογικό πάρκο ή ακόμα και ένα εργοστάσιο μεταποίησης, Μια τέτοια επένδυση θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από τέτοιου είδους βιομηχανικές επενδύσεις, προκειμένου να μπορέσει να μπει δυναμικά σε μια αγορά από την οποία δυστυχώς απέχει τις τελευταίες δεκαετίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ