O οίκος Fitch υποβάθμισε την Σαουδική Αραβία

Πιο συγκεκριμένα και ύστερα από τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι πετρελαιοπηγές της χώρας, για τις οποίες έχει κατηγορηθεί το Ιράν αλλά δεν έχει αποδειχτεί κάτι, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α+ σε Α με σταθερό outlook. 

″Η υποβάθμιση αντανακλά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου, την αναθεωρημένη εκτίμηση της Fitch για την ευπάθεια των οικονομικών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας και τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ισολογισμών της Σαουδικής Αραβίας”, δήλωσε ο οίκος στην έκθεση που συνοδεύει την ανακοίνωση. 

Όπως ήταν φυσικό, το Ριάντ αντέδρασε έντονα στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης, με μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “Το Υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο που η Fitch πήρε μια βιαστική απόφαση να υποβαθμίσει το Βασίλειο. Αντίθετα, το γεγονός (σ.σ του βομβαρδισμού των εγκαταστάσεων) υπογραμμίζει την εξαιρετική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αντιξοότητες, τη δέσμευση για διατήρηση της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και το καθεστώς του Βασιλείου ως σημαντικού διεθνούς συμμάχου”.

″Ως εκ τούτου, η υποβάθμιση της αξιολόγησης αντιμετωπίζεται ως κάπως κερδοσκοπική χωρίς άμεση αναφορά στην ταχεία, αποφασιστική και αποτελεσματική αντίδραση στο γεγονός”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι επιθέσεις στις 14 Σεπτεμβρίου έπληξαν δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές γιγάντιες εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Abqaiq και Khurais, αναγκάζοντας τη χώρα να διακόψει προσωρινά περίπου το 50% της παραγωγής της, περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας εφοδιασμού με πετρέλαιο, κάτι που οδήγησε σε προσωρινή εκτόξευση της τιμής του. 

Ο οίκος Fitch αναγνώρισε τη γρήγορη ανάκαμψη της πετρελαϊκής παραγωγής της Aramco, σημειώνοντας ότι έχει ήδη αποκαταστήσει ή αντικαταστήσει την χαμένη παραγωγή της, «αποδεικνύοντας ανθεκτικότητα στις επιθέσεις» και αντανακλώντας «τόσο την ικανότητα να πραγματοποιούν ταχείες επισκευές όσο και τα σημαντικά αποθέματα που διαθέτει”. 

″Αν και η παραγωγή πετρελαίου αποκαταστάθηκε πλήρως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομική ζημιά”, πρόσθεσε ο οργανισμός. ″Αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για την ευπάθεια της οικονομικής υποδομής της Σαουδικής Αραβίας στις περιφερειακές στρατιωτικές απειλές ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης”.

Ο οργανισμός συνέχισε να περιγράφει το βασίλειο ως «ευάλωτο στις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις», λόγω της εξωτερικής πολιτικής του που επικεντρώνεται στις ΗΠΑ σχετικά με το Ιράν και τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Υεμένης.

″Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να στραφούν σε μια βαθύτερη σύγκρουση με το Ιράν, καθώς το Ιράν ή οι ομάδες που συνδέονται με το Ιράν εξακολουθούν να επιδιώκουν να σπάσουν το διπλωματικό αδιέξοδο για την περιφερειακή ασφάλεια και τα πυρηνικά θέματα”.

Η Fitch απέδωσε επίσης την απόφαση της στα «συνεχιζόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα» της Σαουδικής Αραβίας – όταν οι κρατικές δαπάνες υπερβαίνουν τα εισοδήματά της – προβλέποντας δημοσιονομικό έλλειμμα 6,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος έναντι 5,9% το 2018. Το έλλειμμα προέρχεται από την αύξηση των κρατικών δαπανών, τη μείωση των μέσων τιμών του πετρελαίου και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ