6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οικονομία, επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα της τέταρτης ημέρας

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο θα συμμετάσχουν συνολικά περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από 42 χώρες.

Με επίκεντρο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδύσεις, συνεχίστηκαν οι εργασίες της τέταρτης ημέρας του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που φέτος διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο σε υβριδική μορφή. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, την ιστορική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα ώστε να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και να προχωρήσει με σχεδιασμό στην μετά-covid εποχή, με μια ισχυρότερη και σταθερότερη οικονομία.

Μεταξύ των ομιλητών της τέταρτης ημέρας του Φόρουμ, ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης καθώς και εκπρόσωποι από τους κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει το γ’ τρίμηνο εφέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπλέον επεσήμανε τη βοήθεια που θα δώσει το Ταμείο στην ελληνική οικονομία, προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
  • Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τα δάνεια του Ταμείου, από το συνολικό κεφάλαιο το 50% πρέπει να προέρχεται από δανεισμό από το Ταμείο, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, το οποίο έχει τέσσερις κλάδους: Τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη φορολογική πολιτική, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα και το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου.

Ερωτηθείς για την ασκούμενη φορολογική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων και εισφορών άρχισαν το 2019 και συνεχίζονται και σήμερα με το πακέτο, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, και κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Επεσήμανε ότι «αξιοποιούμε την αξιοπιστία της χώρας και τη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Και κατέληξε λέγοντας πως «όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια, αυτός θα συνεχίσει να αξιοποιείται για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών»

Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης: Το Ταμείο θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πώς αυτό θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, μίλησε και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, στην ερώτηση για το πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο, ο κ. Μαντζούφας τόνισε πως «φιλοδοξεί να είναι και θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε πως η χώρα μέσω του «Ταμείου», θα έχει να διαχειριστεί 31 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους που θα ελέγχονται, σηματοδοτώντας μία λογοδοσία απέναντι στη κοινωνία και στους θεσμούς.

Πώς όμως το δημόσιο θα τρέξει ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ όταν έχει αργήσει να ολοκληρώσει τον δικό του μετασχηματισμό; Η απάντηση του κ. Μαντζούφα ήταν σαφής: «Ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα υπάρξουν και προβλήματα ωστόσο, παρατηρούμε τρομερή επιτάχυνση στη ψηφιοποίηση του κράτους π.χ. στις πολεοδομίες, στην ΑΑΔΕ, στο πρόγραμμα εμβολιασμού».

Επιπλέον ο διοικητής του Ταμείου μίλησε για τη διαφάνεια που θα διέπει τα επενδυτικά προγράμματα του «Ταμείου Ανάκαμψης», λέγοντας πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στις οποίες παραχωρήθηκαν τα 13 από τα 18 δισ. ευρώ του Ταμείου. Τα χρήματα αυτά θα διακινούνται από τις τράπεζες για επενδυτικά σχέδια, που οι ίδιες θα ελέγχουν. «Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια» σημείωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν σε μορφή επιδοτήσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο αλλαγών που θα έχουν αποτελέσματα

Την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο αλλαγών που θα έχουν αποτελέσματα είπε ο κ.Πισσαρίδης, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την χώρα μας αλλά και διεθνώς. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στον κόσμο, είναι αλλαγές που πρέπει να γίνονται προκειμένου να προσχωρούμε προς το καλύτερο. Πάντα πρέπει να αναζητούμε το καλύτερο και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κάνουμε αλλαγές», είπε ο Νομπελίστας οικονομολόγος.

Παράλληλα, ο κ. Πισσαρίδης έδωσε έμφαση στην αρμονική συμβίωση της οικονομίας και της εργασίας. «Μια σωστή οικονομία στηρίζει την εργασία και τους εργαζόμενους και από την πλευρά η αποδοτική εργασία στηρίζει την οικονομία», είπε ο εμβληματικός οικονομολόγος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει πάντα να δίνονται κίνητρα για να εργαστεί κανείς αποδοτικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ