Bitcoin: Τα ρίσκα που ενέχει μια επένδυση στο νούμερο ένα κρυπτονόμισμα

Καθώς όλο και περισσότεροι θιασώτες της τεχνολογίας τον τελευταίο χρόνο σπεύδουν να επενδύσουν στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, είναι ζωτικής σημασίας πέρα από τα πλεονεκτήματα να υπογραμμιστούν και οι εγγενείς αδυναμίες του bitcoin.

Τα τελευταία χρόνια οι νέες τεχνολογίες παρεισφρέουν όλο και περισσότερο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου των χρηματοοικονομικών, τα ψηφιακά νομίσματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. ΑΤΜ αποκλειστικά για συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο αριθμό χωρών της Δύσης, ενώ το ψηφιακό χρήμα χρησιμοποιείται ευρέως για αγοραπωλησίες στο διαδίκτυο.

Τα ψηφιακά νομίσματα θεωρούνται από πολλούς – και όχι άδικα – το μέλλον των νομισματικών συναλλαγών. Η ανταλλαγή αγαθών στο διαδίκτυο μέσω ενός παγκόσμιου νομίσματος φαντάζει ως μια ιδανική λύση για ένα μελλοντικό εμπόριο χωρίς τους περιορισμούς ενός εθνικού νομίσματος.

Το bitcoin συνιστά, αυτή τη στιγμή, μακράν το πιο επιτυχημένο κρυπτονόμισμα, ωστόσο όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν. Παρά την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, οι επενδύσεις σε bitcoin ενέχουν ακόμα μεγάλο ρίσκο.

Καθώς όλο και περισσότεροι θιασώτες της τεχνολογίας τον τελευταίο χρόνο σπεύδουν να επενδύσουν στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, είναι ζωτικής σημασίας πέρα από τα πλεονεκτήματα να υπογραμμιστούν και οι εγγενείς αδυναμίες του bitcoin, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν για μια επιτυχημένη επένδυση στο «νόμισμα του μέλλοντος».

Το bitcoin παραμένει ένα κρυπτονόμισμα υπό ανάπτυξη

Το bitcoin, όπως και άλλα κρυπτονομίσματα παραμένουν ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο βραχυπρόθεσμο μέλλον να λάβει χώρα μια ολιστική αλλαγή στη δομή και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα, φαινόμενο σύνηθες στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και ιδίως στις τεχνολογίες πειραματικού τύπου όπως τα ψηφιακά νομίσματα, το blockchain κ.α. Οι επιπτώσεις αυτών των ενδεχόμενων αλλαγών στους επενδυτές που «ποντάρουν» σε κρυπτονομίσματα είναι επί της ουσίας άγνωστες, με τους ειδικούς αναλυτές να συνιστούν μεγάλη προσοχή. Το bitcoin, το κρυπτονόμισμα που ηγείται της προσπάθειας για μια αποκεντρωμένη οικονομία, «πατάει» σε πιο σταθερή βάση σε σχέση με άλλα κρυπτονομίσματα, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου ερείσματος που έχει αποκτήσει στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο κίνδυνος μια «στροφής» 180 μοιρών παραμένει υπαρκτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ