ΕΙΤ: Εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός 3 δισ. ευρώ για την καινοτομία στην Ευρώπη

Δυο νέα hubs αναμένεται να δημιουργηθούν το 2022 και το 2026.

Το European Institute of Technology (EIT) είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιταχυντής επιχειρήσεων, καινοτομίας και εκπαίδευσης στον κόσμο και σχετικά παραγνωρισμένος. Λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη με δεκάδες κεντρικά και περιφερειακά hubs σε τομείς όπως η διατροφή, το κλίμα, η βιομηχανία, η ενέργεια κ.α.

Η πρώτη περίοδος του ΕΙΤ ολοκληρώθηκε και εδώ και περίπου ένα έτος ήταν υπό συζήτηση ο νέος προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία, μια επταετία με πολλές προκλήσεις μπροστά μας για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Το ΕΙΤ και τα hubs του επενδύουν τόσο στην τεχνολογική εκπαίδευση όσο και την υποστήριξη Startups και την εμπορευματοποίηση ερευνητικών έργων και την σύνδεσή τους με καθιερωμένους και παραδοσιακούς παίκτες οι οποίοι αναζητάνε πρόσβαση στην καινοτομία.

Στο τελικό βήμα που απαιτείται για την έναρξη της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο του κανονισμό και το στρατηγικό του θεματολόγιο.

«Μετά από έξι μήνες συλλογικής εργασίας, μπορούμε να δηλώσουμε ότι πρόκειται να βελτιώσουμε την έρευνα και την καινοτομία στην Ευρώπη», δήλωσε η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για το ΕΙΤ, Maria daGraça Carvalho. “Το ΕΙΤ θα είναι πιο δυναμικό, απλοποιημένο, ανοικτό και διαφανές“.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση και τη νέα στρατηγική του ΕΙΤ για την επόμενη επταετία το 2018, με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να επιτυγχάνει την τελική συμφωνία για τις λεπτομέρειες τον Ιανουάριο. Η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισφράγισε τη συμφωνία η οποία θα παράσχει στο ΕΙΤ χρηματοδότηση ύψους 2,96 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Η Carvalho ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε όλες τις προτεραιότητές του στις διαπραγματεύσεις. Το ΕΙΤ είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, έχει ισχυρότερη περιφερειακή διάσταση και μπορεί να συνεργαστεί με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ.

Τα νέα Hubs του ΕΙΤ

Το ΕΙΤ θα δημιουργήσει τώρα δύο νέα hubs συνεχίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες των οκτώ υφιστάμενων hubs. Ta νέα hubs θα αρχίσουν να λειτουργούν στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα το 2022 και στους τομείς των υδάτων, της θάλασσας και της ναυτιλίας το 2026. Η Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη επίσης δεν ήταν πεπεισμένα για την ανάγκη ενός νέου hub για το νερό, αλλά το Κοινοβούλιο επέμεινε και τελικά πέρασε τις θέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ