Ανακοινώσεις Χατζηδάκη: Σε ποια επαγγέλματα γίνεται υποχρεωτικό το self test

Τα self tests θα διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση και στη συνέχεια θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:

  • Λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ
  • Εστίαση
  • Μεταφορές
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κουρεία
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. Ο εργαζόμενος θα πηγαίνει κανονικά στην εργασία του με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους υπαλλήλους για την υποχρεωτικότητα των self tests.

Στο σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι οι υπάλληλοι σε ΚΕΠ και ΟΤΑ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", οι δικαστικοί λειτουργοί και οι υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Βασίλης Κικίλιας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας

Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθεροποίση με τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Ο δείκτης υπολογίζεται στο 4,85%. Υποχώρηση παρουσιάζουν και τα ενεργά κρούσματα, φτάνοντας τα 27.462 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ.Μακεδονία και Θράκη όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

Σταθεροποιητική τάση παρουσιάζεται και στην Αττική κάτι που χαρακτήρισε ελπιδοφόρο, ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς είπε ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, όπως επίσης και οι παραλαβές των εμβολίων.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το self test γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, ενώ μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.