ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένο το μισθολογικό κόστος – «Βουτιά» για τις κενές θέσεις εργασίας

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα και οι δραστηριότητες των νοικοκυριών

Αύξηση 5% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας το δ’ τρίμηνο πέρυσι χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 2,4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

  • Με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση 4,5% το δ’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2019, έναντι μείωσης 0,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.
  • Με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση 4,6% το δ’ τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2019, έναντι αύξησης 4% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.

Μείωση 31,4% σημείωσε και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019 (7.382 θέσεις και 10.767 θέσεις, αντίστοιχα), έναντι αύξησης 29,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 προς το 2018.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς ενώ δεν θεωρούνται κενές οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

  • μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης
  • εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση
  • προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές
  • εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον αποτελούν οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ