Εισήγηση-«φωτιά»: Πανελλαδικό lockdown για 15 ημέρες με καθολική απαγόρευση μετακινήσεων

Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συζητηθεί η πρόταση για νέο εθνικό lockdown με απαγόρευση μετακινήσεων.

Στην έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που θα ξεκινήσει στις 11, θα ληφθεί η τελική απόφαση για την πρόταση ενεργοποίησης εκτάκτων μέτρων προς την κυβέρνηση εξαιτίας της νέας «έκρηξης» των κρουσμάτων και της επέλασης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού(SARS-CoV-2).

Η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας οδεύουν ολοταχώς προς το «κόκκινο» ενώ τα στοιχεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα είναι ανησυχητικά. Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα και σε αρκετές μεγάλες πόλεις λειτουργούν με πληρότητες που ξεπερνούν το 95% τις τελευταίες ημέρες και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Με τον κίνδυνο να ξεφύγει ο έλεγχος της πανδημίας μέσα στις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά, οριζόντια, μέτρα άμεσα και να εκλείψουν εντελώς φαινόμενα μαζικών συγκεντρώσεων σε πλατείες, πάρκα και παραλίες, όπως συνέβη τα προηγούμενα σαββατοκύριακα.

Επίσης, να μην υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στα λεωφορεία, τις ώρες αιχμές, όπου – με εξαίρεση την χρήση μάσκας- δεν υπάρχει τρόπος να τηρούνται τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, όπως η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των επιβατών.

Στην ειδική χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές και αξιολόγησε τα δεδομένα σε όλη την επικράτεια, κατατέθηκε από αρκετούς επιστήμονες η πρόταση για την επιβολή πανελλαδικού σκληρού lockdown, όπως η καραντίνα του Μαρτίου του 2020, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας και να περιοριστεί η πίεση στο σύστημα υγείας καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία – ειδικά στην Αττική – έχουν φθάσει σε οριακά επίπεδα, τόσο στις κλίνες ασθενών από κορωνοϊό όσο και στις ΜΕΘ.

Ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές της εισήγησης για σκληρό lockdown είναι ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων

Στο γεγονός της εξέτασης της συγκεκριμένης εισήγησης συντελεί και η εκτεταμένη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε όλη την χώρα, που έχει ως χαρακτηριστικό ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και «προσβάλλει» νεότερες ηλικιακές ομάδες καθώς και παιδιά.
Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας φέρεται να υπάρχει συγκεκριμένη εισήγηση για εφαρμογή «μοντέλου Μαρτίου 2020» καθώς θα ισχύει για όλους τους πολίτες (εκτός από σώματα ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί), ενώ σημειώνεται πως για τις δυο αυτές εβδομάδες οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνει εκτός της οικίας τους αυστηρά για την επίσκεψη σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, μεταφορά σε γιατρό ή νοσοκομεία.

Όπως ακούγεται η άσκηση θα επιτρέπεται μόνο για δυο φορές την ημέρα με την χρήση μηνύματος SMS χωρίς να γίνεται η χρήση αυτοκινήτου και συνεπώς δεν θα επιτρέπεται η οποιαδήποτε μορφή άσκησης εκτός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Αλλαγές και στους κωδικούς «4» και «6»

Μια δεύτερη πρόταση που θα συζητηθεί είναι η αλλαγή των κωδικών «4» και «6» καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί την αφορμή για εκδρομές, συγκεντρώσεις σε πάρκα και φαινόμενα συνωστισμό με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως δείχνουν και τα στοιχεία των τελευταίων 7-10 ημερών. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση είναι να μην επιτρέπεται η χρήση του κωδικού «6» για βόλτες στην παραλία, εξερεύνηση στο βουνό και αθλητικές δραστηριότητες σε άλλους δήμους αλλά αυστηρά και μόνο για σωματική άσκηση κοντά στην οικία κάθε πολίτη. Θα αξιολογηθεί επίσης και η χρήση του κωδικού «4».

Γι’ αυτό ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός ή να τεθεί άμεσα σε ισχύ ένας νέος αριθμός, όπως έχει προβλεφθεί ήδη για τις αγορές και το λιανεμπόριο μετά την λήξη των μέτρων καραντίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ