Αγορές με χρονόμετρο μελετά η κυβέρνηση για τον περιορισμό του συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους

Σύμφωνα με τους ελέγχους της αστυνομίας δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές απέστειλαν πολλαπλά SMS για να παρατείνουν την παραμονή τους στα καταστήματα

Ανησυχία προκαλούν στην ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων τα φαινόμενα συνωστισμού που σημειώθηκαν στους εμπορικούς δρόμους της χώρας το πρώτο σαββατοκύριακο ανοίγματος της αγοράς. Πλήθος κόσμου βγήκε έξω για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, ενώ σύμφωνα με περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., μεγάλη μερίδα των καταναλωτών να επεκτείνει μέσω πολλαπλών μηνυμάτων το χρονικό όριο για τα ψώνια του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση μελετά την αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου για το χρόνο πραγματοποίησης των αγορών, ώστε να τεθεί τέλος στις παρασπονδίες των «πονηρών». Συγκεκριμένα, για να κάνει τις αγορές του ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή για κινητά από την ιστοσελίδα του e-katanalotis. Στο κινητό του χρήστη θα εμφανίζεται χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες που είναι το επίσημο όριο για μετάβαση και ολοκλήρωση των αγορών.

Υπέρ του «κόφτη» των SMS, τάσσεται και ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος υπογράμμισε το φόβο της επιτροπής των ειδικών για την αναζωπύρωση της της διασποράς του ιού.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής», είπε ο καθηγητής. «Καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν καλό ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό», συνέχισε ο κ Δερμιτζάκης.

«Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Αυτό που με φοβίζει είναι να πάμε για σκι, να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς», σχολίασε.

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για την κίνηση στην αγορά

Την ικανοποίησή του για την κίνηση στην αγορά αλλά και για την τήρηση των κανόνων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης σε εμπορικούς δρόμους του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε εμπορικούς δρόμους και πρόσθεσε: «Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός έγραψε: «Σήμερα στις αγορές του Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. ‘Απαντες φορούν μάσκα, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, σε ορισμένα σημεία υπάρχει συνωστισμός. Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας και προσέχουμε είμαι αισιόδοξος. Η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου».

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Καταστροφικό ένα τρίτη lockdown

Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σάββατο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως και την ερχόμενη Κυριακή ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.

Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ