Τις πρωτοβουλίες της για τη δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας παρουσίασε η Unilever

Η Unilever θα δαπανήσει μεταξύ άλλων 2 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2025 για την στήριξη του δικτύου προμηθευτών της ενώ έως το 2030 στοχεύει στην εκπαίδευση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων νέων εργαζόμενων

Η Unilever πιστή στο όραμα της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και μιας δικαιότερης κοινωνίας όπου δε θα υφίστανται κοινωνικοί αποκλεισμοί παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της για τα επόμενα χρόνια οι οποίες θα αφορούν όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι δεσμεύσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Διασφάλιση ότι όλοι όσοι παρέχουν άμεσα αγαθά και υπηρεσίες στην εταιρεία θα έχουν απολαβές ή εισόδημα τουλάχιστον στο επίπεδο επαρκούς διαβίωσης, έως το 2030

Η διασφάλιση ότι οι άνθρωποι έχουν ένα μισθό ή εισόδημα που επαρκεί για τη διαβίωσή τους αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας: τροφή, νερό, στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, ένδυση, ενώ περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για έκτακτα συμβάντα. Ένας μισθός επαρκούς διαβίωσης για τους εργαζόμενους θα πρέπει να τους δίνει τη δυνατότητα να είναι πλήρως ενεργοί στις κοινότητές τους και να τους βοηθάει να σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας.

Επιπλέον, όταν ο μισθός ή το εισόδημα των ανθρώπων επαρκεί για τη διαβίωσή τους, υπάρχει άμεσο όφελος για την οικονομία, δεδομένου ότι έτσι τροφοδοτούνται οι καταναλωτικές δαπάνες, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, στηρίζονται οι μικρές επιχειρήσεις, αυξάνεται η παραμονή των εργαζομένων στις εταιρείες και βελτιώνεται η παραγωγικότητα και η ποιότητα της εργασίας - δημιουργώντας συνολικά έναν ηθικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης.

  • Δαπάνη 2 δισ. ευρώ ετησίως σε εταιρείες προμηθευτών, οι οποίες ανήκουν και διευθύνονται από άτομα ομάδων που υπο-εκπροσωπούνται, έως το 2025

Μέχρι το 2025, η Unilever θα βοηθήσει 5 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην εφοδιαστική της αλυσίδα να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους μέσω της πρόσβασης σε δεξιότητες, χρηματοδοτήσεις και τεχνολογία. Οι συνεργαζόμενες με την Unilever ΜμΕ είναι συχνά πωλητές λιανικής, οι οποίοι διαχειρίζονται ανεξάρτητα καταστήματα, σημεία πώλησης και περίπτερα ή μικροεπιχειρηματίες που πραγματοποιούν πωλήσεις στο δρόμο ή πόρτα-πόρτα.

Στόχος της εταιρείας είναι να δοθεί πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία, ένταξη σε οικονομικά σχήματα και υπηρεσίες, καθώς και σε δημόσια-ιδιωτικά μοντέλα που υποστηρίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

  • Επένδυση σε καινοτόμα, νέα μοντέλα απασχόλησης για τους υπαλλήλους της και εκπαίδευση 10 εκατ. νέων σε βασικές δεξιότητες που θα τους προετοιμάζουν για ευκαιρίες απασχόλησης, έως το 2030

Εκτός των παραπάνω, έως το 2030, η εταιρεία θα συμβάλλει στην ενίσχυση 10 εκατ. νέων με βασικές δεξιότητες που θα τους προετοιμάζουν για ευκαιρίες απασχόλησης. Επενδύοντας στο χτίσιμο δεξιοτήτων και παρέχοντας ευκαιρίες εργασιακής εμπειρίας στους νέους, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων αυξάνοντας τον βαθμό εξειδίκευσης και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, η Unilever προχωρά στη δημιουργία συνεργειών με το LevelUp - μια πλατφόρμα απασχόλησης για νέους - για την παροχή one-stop shop για τους νέους, όπου θα ανακαλύπτουν το δικό τους όραμα, θα αποκτούν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον εθελοντισμό και την εργασιακή εμπειρία. Παράλληλα, στόχος της Unilever είναι η ενίσχυση των μαθητευόμενών της σε όλο τον κόσμο καθώς και η συνεργασία με τους προμηθευτές και τους αντιπροσώπους της για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και την αύξηση της απασχόλησης των νέων».

Ο Alan Jope, Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever, εξήγησε: «Οι δύο μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική ανισότητα. Το προηγούμενο διάστημα έχει διευρύνει αδιαμφισβήτητα το κοινωνικό χάσμα και απαιτείται αποφασιστική και συλλογική δράση για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα καλλιεργεί το ταλέντο και θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους.

«Πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις μας θα μετατρέψουν τη Unilever σε μια καλύτερη και ισχυρότερη επιχείρηση, προετοιμασμένη για τις τεράστιες κοινωνικές αλλαγές που βιώνουμε σήμερα – αλλαγές οι οποίες είναι βέβαιο πως θα επιταχυνθούν. Χωρίς μια υγιή κοινωνία, δεν μπορεί να σταθεί μια υγιής επιχείρηση».