Όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών

Οι προετοιμασίες από το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία είναι κρίσιμες και ουσιαστικές

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από τις 11 Ιανουαρίου ξανά υποδέχονται τους μικρούς μαθητές μετά το δεύτερο Lockdown.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι προετοιμασίες από το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία είναι κρίσιμες και ουσιαστικές καθώς το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα “δείξει” αν θα επιστρέψουν και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Προτεραιότητα τα τεστ στους καθηγητές

Τα προληπτικά μέτρα πλέον είναι μέρος τη καθημερινότητας με την έναρξη της πανδημία αλλά ιδίως στα σχολεία, θα παρθούν ακόμα περισσότερα. Συγκεκριμένα, θα γίνονται τεστ στου καθηγητές, όπως τόνισε χθες η Νίκη Κεραμέως, “έχουμε ετοιμάσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να εγγράφεται ο εκπαιδευτικός, προαιρετικά, εθελοντικά για να κάνει δωρεάν τεστ κορωνοϊού. Το τονίζω είναι ένας προληπτικός μηχανισμός”. Η υπουργός εξήγησε ότι “δεν είναι η πλατφόρμα του testing, θα είναι μία ξεχωριστή πλατφόρμα αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και θα γίνονται όλη μέρα τεστ, από τις 14.00 ως τις 17.00– εσκεμμένα το ωράριο αυτό για να είναι και με τη λήξη του εκπαιδευτικού ωραρίου- σε 386 σημεία στη χώρα”. Η πλατφόρμα μάλιστα θα είναι ανοιχτή και για τους μαθητές του λυκείου οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό εφόσον το επιθυμούν.

Μαθητές σε.. δόσεις

Σχετικά με την προσέλευση στα σχολεία, όπου έχει δημιουργήσει αρκετές αντιφάσεις στους ειδικούς για τον συνωστισμός που μπορεί να προκληθεί, η προσέλευση θα γίνεται με δόσεις, δηλαδή θα υπάρχει διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Επίσης, σε ισχύ είναι όλα τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Αναλυτικότερα: 

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  2. χρήση αντισηπτικών
  3. σχολαστικοί καθαρισμοί
  4. μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.
  5. Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Στις 11 Ιανουαρίου εκτός από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μια απόφαση, που πάρθηκε μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την ειδική Επιτροπή.

Τα μέτρα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

  1. Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  2. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  3. Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  4. Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ