Στις 12 το μεσημέρι ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός- Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Από την περασμένη εβδομάδα διαρρέουν αρκετές πληροφορίες σύμφωνα με τον ανασχηματισμό, αν ισχύουν τα συγκεκριμένα σενάρια, το οικονομικό επιτελείο μένει ίδιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία για τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι.

Από την περασμένη εβδομάδα διαρρέουν αρκετές πληροφορίες σύμφωνα με τον ανασχηματισμό, αν ισχύουν τα συγκεκριμένα σενάρια, το οικονομικό επιτελείο μένει ίδιο, όπως και πολλοί βασικοί υπουργοί, καθώς κρίνεται ότι ανταπεξήλθαν με επιτυχία στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, όπως η κρίση στον Έβρο, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κρίση του κορωνοϊού.

Στις θέσεις τους φαίνεται να παραμένουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και αν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, αμετακίνητοι στα υπουργεία τους, θα παραμείνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Οι μετακινήσεις και οι έξοδοι από τα υπουργεία

Οι μετακινήσεις αλλά και η έξοδος ορισμένων υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα είναι δεδομένη, όπως και η αναβάθμιση των υφυπουργών που κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντα τους. Επίσης, αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Έτσι, βάσει πηγών, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι μένουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται να την αναλάβει η Αριστοτελία Πελώνη ή ο Χρήστος Ταραντίλης με τον Στέλιο Πέτσα να εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί σε θεσμικό υπουργείο.

Στη θέση τους ως αναπληρωτές ενδέχεται να παραμείνουν ο Θοδωρής Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών. Άγνωστο ωστόσο παραμένει τι θα γίνει με τον Γιώργο Κουμουτσάκο στο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αν μετακινηθεί θα γίνει μόνο για να αναλάβει κάποιο υπουργείο όπως το Ενέργειας, για το οποίο ακούγεται και το όνομα του Κώστα Σκρέκα.

Για το υπουργείο Τουρισμού προς το παρόν ακούγεται το όνομα του Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Οι περισσότερες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών με την είσοδο αρκετών βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

Εκτός του κ. Λιβανού και του κ. Ρουσόπουλου εκτιμάται ότι θα εισέλθουν ο Γιώργος Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόμου (πιθανότατα στο υπουργείο Παιδείας) και ο Γιώργος Στύλιος.

Στις θέσεις που έχουν σήμερα αναμένεται να παραμείνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζαβός, ο Χρίστος Δήμας, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Όσον αφορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με εξαίρεση την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κοντά του τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ενώ το σχήμα αναμένεται να ενισχύσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ