Θάνος Δημόπουλος: Η μετάλλαξη του ιού δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα

"Όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν."

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα του κορωνοϊού, και την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Αγγλία και προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.

"Όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη εχτές είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία", ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

"Πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε", συνέχισε ο ίδιος.

"Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα", πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.
Προβληματισμός υγειονομικών για το εμβόλιο

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και ο διευθυντής του Radio North 98.0, Βαγγέλης Μωυσής, μεταφέροντας ρεπορτάζ για υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκης που εμφανίζονται προβληματισμένοι απέναντι στο εμβόλιο.

"Υπάρχει καταγεγραμμένος ένας αριθμός υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη που έχει αναπτύξει έντονο προβληματισμό για το εμβόλιο και για τον ταχύ ρυθμό που καλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή στους στον εμβολιασμό και να προχωρήσουν σε αυτόν. Υπάρχει μία διασταυρωμένη περίπτωση υγειονομικού στελέχους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που έχει κινήσει διαδικασία παραίτησης, αντιδρώντας στο να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα στελέχη νοσοκομείων. Προβληματίζονται γιατί με την ταχύτητα που βγαίνουν τα εμβόλια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δημοσιεύσεις όλων των στοιχείων", ανέφερε ο Βαγγέλης Μωυσής.

"Πριν από λίγες ημέρες είχαμε παράπονα γιατί αργούν τα εμβόλια να έρθουν στην Ευρώπη. Τώρα που έρχονται, λέμε ότι ήρθαν πολύ γρήγορα. Για το εμβόλιο της Pfizer δημοσιεύτηκε η μελέτη. Σε όλα τα κράτη του κόσμου ξεκινά ο εμβολιασμός με τους υγειονομικούς. Το εμβόλιο αυτό είναι μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Είναι η λύτρωση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που καταστρέφει τις ζωές μας. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ασφαλή", απάντησε ο κ. Δημόπουλος.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε δύο χρόνια με την πανδημία. Το FDA ενέκρινε τα εμβόλια με βάση τους φακέλους που έδειχναν την ασφάλεια στους δύο μήνες. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία με τόσες μελέτες. Η έγκριση για εμβολιασμό θα είναι για άτομα άνω των 16 ετών. Δεν συμπεριελήφθησαν άτομα κάτω των 16 ετών στις μελέτες", πρόσθεσε ο ίδιος.