Η επιχείρηση “Ελευθερία” και ο σχεδιασμός της – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή συνεδρίαση

Όσον  αφορά την Ελληνική επιχείρηση εμβολιασμού “Ελευθερία” αναμένεται να δρομολογηθεί την ερχόμενη Κυριακή

Σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων προκειμένου να δοθεί έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια συζήτηση με κυρίαρχα θέματα τις εξελίξεις για την πανδημία και το εμβόλιο.

Η Ελλάδα θα παραλάβει τις πρώτες παρτίδες στις 26 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου όπου και θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς πέντε νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής.

Τα αποτελέσματα της απόφασης για την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πιθανότατα να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα, προκειμένου η Ευρώπη να είναι έτοιμη για την επόμενη φάση του σχεδιασμού της.

Όσον  αφορά την Ελληνική επιχείρηση εμβολιασμού “Ελευθερία” αναμένεται να δρομολογηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Την πρώτη δόση εμβολίου, πρόκειται να την λάβουν, όπως είναι λογικό, το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Θριάσιο, το Αττικό και το Ασκληπιείο, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 200 άτομα.

Η προτεραιότητα που δίνεται στον σχεδιασμό του εμβολιασμού είναι σε αυτούς που εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις μονάδες Covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Έτσι, προηγούνται: 

  1. Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  2. Οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.
  3. Οι άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται, δε, πως σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η Ελλάδα θα λάβει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 400.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.

Τα πρόσωπα που διαχειρίζονται το project του εμβολιασμού

Πρόκειται για τους εξής

  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ Υπουργός Υγείας
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Έχει το κομμάτι με τον κανονισμό των εμβολίων.
  • ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ Υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ: Κομβικός ο ρόλος του για τον συντονισμό όλου του πρότζεκτ
  • ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
  • ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (logistics) : O άνθρωπος που διαχειρίζεται όλο το πρότζεκτ του εμβολίου στην Ελλάδα. Απο την Δευτέρα πιο τακτικά θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις για τον κορωνοιο.
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ Γ.Γ Συντονισμού: Έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του εμβολιασμού που έχει να κάνει με την έγκαιρη μεταφορά και παράδοση.
  • ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (επικοινωνία): Έχει κάνει το επιστημονικό κομμάτι των εμβολιασμών και έχει και το επικοινωνιακό κομμάτι. Πρόκειται για τον “θηλυκό Τσίοδρα για τα εμβόλια”
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ: Ο στρατός θα παίξει κομβικό ρόλο και στα τεστ και στα εμβόλια τόσο για την φύλαξη όσο και για την διενέργεια τους.
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ Υφυπουργός Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ