Lockdown: Πώς θα γίνει το φετινό ρεβεγιόν – Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις

Με έως 9 άτομα το φετινό ρεβεγιόν ενώ σε ισχύ παραμένει το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Εντελώς διαφορετικά αναμένονται να είναι τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς έντονη ανησυχία προκαλεί στις αρχές το γεγονός πως πέντε και πλέον εβδομάδες μετά την εφαρμογή του καθολικού lockdown στη χώρα, η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας παραμένει κρίσιμη. Χθες, Τρίτη καταγράφηκαν 1.240 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται σε 550, ενώ η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας φτάνει το 80% στην επικράτεια και κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη.

Βάσει αυτών των στοιχείων ως απαραίτητος κρίθηκε από την κύβερνηση ο περιορισμός των μετακινήσεων και τις ημέρες των εορτών (Παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρωτοχρονιά) ώστε να μην λάβουν χώρα νέα φαινόμενα συγχρωτισμού που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Θα παραμείνουμε σε αυτό το ωράριο, το οποίο είναι δύσκολο, αλλά στέλνει το σωστό μήνυμα: φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε σε συνέντευξή του χθες στον Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

Συγκεκριμένα, για τα ρεβεγιόν, στο ΦΕΚ αναφέρεται πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες.

Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Εκτός από τους περιορισμούς στον αριθμό των επιτρεπόμενων ατόμων σε εορταστικές συναθροίσεις, η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μια νέας «έκρηξης» κρουσμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ορισμένες ομάδες θα εξαιρεθούν από το μέτρο απαγόρευσης των μετακινήσεων. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε διαφορετικούς νομούς από τις οικογένειές τους καθώς και για φοιτητές που δεν κατόρθωσαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown στις αρχές Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως για τους εργαζόμενους σε διαφορετικούς νομούς είναι απαραίτητο να φέρουν μαζί τους το Ε1 ή το Ε9 για την ταυτοποίηση του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Παράλληλα, από την απαγόρευση εξαιρούνται όσοι μεταβαίνουν σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας καθώς και για επαγγελματικούς λόγους.

Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες

Στο ΦΕΚ σχετικά με τις εκκλησίες αναφέρονται τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.

Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ