Click away: Μεγάλο το ενδιαφέρον των καταναλωτών – Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Χιλιάδες οι παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω της μεθόδου click away με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως σε περίπτωση εμφάνισης φαινομένων συγχρωτισμού το λιανεμπόριο θα κατεβάσει και πάλι ρολά

Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away. Με τη μέθοδο αυτή οι πελάτες κλείνουν ραντεβού στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων αφού έχει προηγηθεί η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής ή μέσω POS, καθώς οι συναλλαγές με μετρητά απαγορεύονται.

Το νέο σύστημα αγορών φαίνεται να εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το αγοραστικό κοινό, ειδικά από τη στιγμή που οι ταχυμεταφορές αδυνατούν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των προϊόντων λόγω του μεγάλου όγκου online παραγγελιών. Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, χιλιάδες παραγγελίες έχουν πραγματοποιηθεί ήδη μέσω του click away μόλις τις πρώτες δύο μέρες εφαρμογής της νέα μεθόδου αγορών.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες εκφράζουν δυσκολίες στην προσαρμογή στο νέο σύστημα, κάνοντας λόγο για σημαντικές δυσκολίες, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία του διαδικτυακού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση των πελατών μέσω του click away.

Την ίδια στιγμή σάλο έχει προκαλέσει η φωτογραφία μιας γυναίκας στην Ερμού, να δοκιμάζει παπούτσια στο πεζοδρόμιο που είχε προμηθευτεί μέσω του click away. Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας πως αν παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού έξω από τα καταστήματα κατά παραβίαση του αυστηρού πλαισίου λειτουργίας που έχει θέσει η κυβέρνηση, το λιανεμπόριο θα κλείσει οριστικά. «Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Επί του περιστατικού τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης επισημαίνοντας πως «Δεν επιτρέπεται να δοκιμάζουμε ρούχα ή παπούτσια εκτός καταστήματος. Υπάρχει περιθώριο 14 ημερών να επιστραφεί. Αυτό συνέβαινε και πριν όταν παραγγέλναμε από το διαδίκτυο».

Ενστάσεις για το περιορισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης. «Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε. Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.

«Αν η χώρα έμενε όπως ήταν μέχρι χθες, νομίζω ότι δε θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθείμε δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς».

Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί, λειτουργούν και πάλι βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία καθώς και τα ΚΤΕΟ. Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε το άνοιγμα και των κέντρων αισθητικής με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ