Στην ψηφιακή εποχή και τα γραμματόσημα!

Ένα ταξίδι 160 ετών στην χώρα μας αλλάζει πορεί

Ανατροπή σε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην παραδοσιακή αλληλογραφία έρχεται να φέρει η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού γραμματοσήμου με ένα 12ψήφιο κωδικό που μπορεί να αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους μας γραμματόσημο, που ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ πριν μερικές ημέρες.

Το νέο ψηφιακό γραμματόσημο, e-Stamp, απευθύνεται σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις και είναι άμεσα διαθέσιμο 24 ώρες / 7 μέρες την εβδομάδα, στον υπολογιστή, laptop, κινητό τηλέφωνο ή tablet. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες μπορούν πλέον να στέλνουν την αλληλογραφία τους χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε ταχυδρομικό κατάστημα, αποφεύγοντας μετακινήσεις και πιθανές αναμονές.

Όπως αναφέρουν τα ΕΛΤΑ, το ψηφιακό γραμματόσημο, δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό, το οποίο θα συνεχίσει να διατίθεται. Ο κωδικός e-Stamp ισχύει για 10 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του, ενώ παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης αγοράς έως 10 κωδικών τη φορά. Αρχικά, το ψηφιακό γραμματόσημο θα διατίθεται μόνο για την απλή αλληλογραφία εσωτερικού Α’ προτεραιότητας και βάρους έως 20 γρ. με χρέωση 1,90 ευρώ.

Είναι όμως βέβαιο ότι το ψηφιακό γραμματόσημο ήρθε για να μείνει και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς να αντικαταστήσει το γραμματόσημο που όλοι μας γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους οι περισσότερες παραδόσεις.

Πότε όμως κυκλοφόρησε το πρώτο γραμματόσημο διεθνώς και ότε στην Ελλάδα; Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου Θανάση Παπαϊωάννου “Γραμματόσημα και Ιστορία” (Εκδόσεις Ηλιοτρόπιο) το πρώτο γραμματόσημο εκδόθηκε το 1840. “Ήταν μια καινοτομία των αγγλικών ταχυδρομείων, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την είσπραξη των εσόδων από τη διακίνηση της αλληλογραφίας. Κάτι σαν απόδειξη είσπραξης των τελών, με βάση την οποία οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι απέδιδαν λογαριασμό. Η καινοτομία αυτή υιοθετήθηκε σταδιακά από όλα τα κράτη. Στην αρχή, η αυτονόητη επιλογή, αναφορικά με τον σχεδιασμό του γραμματοσήμου, ήταν το πρόσωπο του ηγεμόνα, του βασιλιά, του αυτοκράτορα. Αλλού, οι επιλογές – όπως, για παράδειγμα σε γερμανικά κράτη – ήταν πιο πρακτικές. Μεγάλοι αριθμοί σ’ ένα καλαίσθητο πλαίσιο, που αντιπροσώπευαν την ονομαστική αξία του κάθε γραμματόσημου, έτσι που να μπορούν και όσοι δεν είχαν προχωρήσει ακόμα αρκετά στην επιστήμη της. . . ανάγνωσης, να διακρίνουν εύκολα το ένα γραμματόσημο από το άλλο”.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο η Ελλάδα τύπωσε το πρώτο της γραμματόσημο το 1861. “Η φωτισμένη τότε ηγεσία των ελληνικών ταχυδρομείων, είχε την ευαισθησία και το δημιουργικό θάρρος ν’ αγνοήσει σαν θέμα και το πορτρέτο του Όθωνα και τη μονότονη λογική των αριθμών, και ν’ απεικονίσει στο πρώτο γραμματόσημο της χώρας τον αρχαίο θεό του εμπορίου, τον Ερμή”, αναφέρεται στην έκδοση.

Η διαδικασία αγοράς τoυ e-stamp

Η διαδικασία του e-Stamp είναι ολοκληρώνεται σε 3 απλά βήματα:

-Μπαίνετε στο site e-stamp.elta.gr ή στην ιστοσελίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων elta.gr και αγοράζετε την ποσότητα των γραμματοσήμων που επιθυμείτε, με οποιαδήποτε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον.

-Αναγράφετε, καθαρά, τον 12ψηφιο αλφαριθμητικό κωδικό στο πάνω δεξί μέρος του φακέλου σας, όπου συνήθως επικολλάται το γραμματόσημο.

-Τοποθετείτε την αλληλογραφία σας στο γραμματοκιβώτιο της γειτονιάς σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ