Ο αυτοματισμός και η πανδημία καταστρέφουν θέσεις εργασίας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες

Πάνω από τα δύο πέμπτα των μεγάλων εταιρειών που ρωτήθηκαν από το WEF σχεδιάζουν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας.

“Ο αυτοματισμός, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, δημιουργεί μια κατάσταση “διπλής αναστάτωσης” για τους εργαζόμενους, δήλωσε η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο προειδοποιεί ότι η ανισότητα στον εργασιακό χώρο είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια με τάση να μειωθούν κατά πολύ θέσεις εργασίας.

Πάνω από τα δύο πέμπτα των μεγάλων εταιρειών που ρωτήθηκαν από το WEF σχεδιάζουν να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας που μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά πολλά “εργατικά χέρια”.

Η πανδημία κορωνοϊού προκάλεσε απότομη αύξηση της ανεργίας σε όλο τον κόσμο. Αρκετές μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ανησυχητική αύξηση της ανεργίας.

Αντιστοίχως, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να βαδίζει αρκετά ψηλά, ενώ οι νομοθέτες διαφωνούν στη δημιουργία μέτρων στήριξης.

“Καθώς αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας, είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για επανεκπαίδευση των εργαζομένων που κινδυνεύουν”, ανέφερε η έκθεση του WEF.

Η πανδημία κινδυνεύει να εντείνει τις υπάρχουσες ανισότητες, επειδή οι βιομηχανίες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο, τείνουν να έχουν νεότερους εργαζόμενους και χαμηλόμισθους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να αυξήσει την εισοδηματική ανισότητα και να ωθήσει έως και 115 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος.

Οι “δουλειές του αύριο”

Η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση τεχνολογίας από επιχειρήσεις και καταναλωτές, τη ζήτηση  για υπηρεσίες cloud computing και ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ “πιέζει” τις εταιρείες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στο διαδίκτυο.

Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, είτε επειδή οι εργασίες τους απαιτούν προσωπική αλληλεπίδραση είτε επειδή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, μια αλλαγή στον καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών θα μπορούσε να εκτοπίσει περίπου 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2025, ενώ δημιουργεί 97 εκατομμύρια νέους ρόλους.

Οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να γίνουν όλο και περισσότερο περιττές περιλαμβάνουν διοικητικούς βοηθούς, λογιστές και υπαλλήλους μισθοδοσίας, ενώ οι θέσεις με αυξανόμενη ζήτηση είναι εκείνες στην πράσινη οικονομία, στην καταχώρηση δεδομένων και γενικά στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της μηχανικής, του cloud computing και της ανάπτυξης προϊόντων .

Μια αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την παραγωγή περιεχομένου “δείχνουν τη συνεχιζόμενη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στη νέα οικονομία”, πρόσθεσε η έκθεση.

Δεξιότητες σε υψηλή ζήτηση

Η κριτική σκέψη, η ανάλυση και η επίλυση προβλημάτων παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων δεξιοτήτων που οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θεωρούν ότι αυξάνονται σε σημασία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Νέες δεξιότητες που τόνισαν οι εταιρείες που μιλούν για το πώς η πανδημία έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή περιλαμβάνουν ανοχή στο στρες, ανθεκτικότητα και ευελιξία.

Οι εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερο στην επανεκπαίδευση υπαρχόντων υπαλλήλων. Η έκθεση προβλέπει ότι οι μισοί εργαζόμενοι που παραμένουν στους ρόλους τους θα πρέπει να μάθουν νέες δεξιότητες για να εκτελέσουν τις δουλειές τους αποτελεσματικά σε έναν ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο.

Η έκθεση WEF παραθέτει μια μελέτη από τον διαδικτυακό πάροχο εκπαίδευσης Coursera, η οποία διαπίστωσε ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου υπήρξε μια πενταπλάσια αύξηση στην παροχή από τον εργοδότη των διαδικτυακών μαθησιακών ευκαιριών και μια τετραπλάσια αύξηση σε άτομα που αναζητούν ευκαιρίες για διαδικτυακή μάθηση μέσω των δικών τους πρωτοβουλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ