Αθηνά Λινού: Μόνο αν το ποσοστό θετικότητας φτάσει το 1% να ανοίξει η εστίαση

Η κ. Λινού σημείωσε ότι υπάρχει διασπορά τόσο στα μέρη εργασίας που δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία αλλά και ενδοοικογενειακά.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε με τον ΕΟΔΥ αλλά και με το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης.

Η κ. Λινού σημείωσε ότι υπάρχει διασπορά τόσο στα μέρη εργασίας που δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία αλλά και ενδοοικογενειακά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε "νομίζω ότι αυτό που συζητάνε και αυτό που έχουν καταλήξει οι περισσότερες έρευνες παγκοσμίως, είναι ότι από πολύ μικρά παιδιά η διασπορά και η νόσηση είναι σπάνια ή σπανιότερη από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες" και πρόσθεσε "δεν ξέρω αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό που λέω πάντα, από την αρχή που ετέθει το θέμα αν θα ανοίξουν, είναι ότι αν ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια και για τα παιδιά και για τους εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, αλλά και για τους γονείς".

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ΕΟΔΥ και τα τεστ που πραγματοποιούνται, η κ. Λινού ξεκαθάρισε ότι "υπήρξαν κάποιες δήθεν δηλώσεις μου στο διαδίκτυο, στα social media, ότι εγώ είπα να επέμβει ο εισαγγελέας. Εγώ δεν το είπα ποτέ και σε κανένα κανάλι. Αυτό που είπα και είναι ξεκάθαρο, είναι ότι θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στα αποτελέσματα των τεστ, να υπάρξουν δηλαδή τα στοιχεία προσβάσιμα σε όλους τους επιστήμονες και σε όλο τον πληθυσμό γιατί δεν μας περισσεύει κάνεις. Κάποιος μπορεί να δει με μία άλλη οπτική γωνία τα δεδομένα των τεστ και να βοηθήσει".

Όπως εξήγησε η κ. Λινού, αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα των τεστ δεν είναι προσβάσιμα, "για να μπορούσα εγώ σαν επιδημιολόγος να αξιολογήσω την κατάσταση -χωρίς να μου είναι απαραίτητο- για να μπορώ να βοηθήσω, θα ήταν να ξέρω τα τεστ από ποιο πληθυσμό πάρθηκαν, δηλαδή την κατανομή των τεστ κατά ηλικία, κατά φύλο, κατά γειτονιά ή περιοχή ή δυνατό κατά επάγγελμα έτσι ώστε να δούμε αν εκπροσωπούνται σε αυτά τα τεστ όλα τα κομμάτια της κοινωνίας αυτό".

Αναφερόμενη στη χθεσινή συζήτηση για το αν υπάρχουν δύο λίστες, απάντησε "αυτό δεν νομίζω ότι είναι το σημαντικό. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από δύο πράγματα: πρώτον από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη και βεβαιότητα ότι το δείγμα για το οποίο μιλάμε είναι αντιπροσωπευτικό της χώρας, και δεύτερον, δεν ξέρουμε αν σε αυτό το δείγμα εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικοοικονομικές τάξεις όλες οι ηλικίες".

Παράλληλα, ερωτηθείσα για το αν έχουμε υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση των κρουσμάτων, η κ. Λινού τόνισε ότι "δεδομένου ότι τα τεστ γίνονται μόνο σε ένα μικρό αριθμό του πληθυσμού σίγουρα έχουμε υποεκτίμηση απλώς δεν ξέρουμε πόση είναι". Κάτι το οποίο, όπως είπε συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και πιθανώς σε όλα τα μέρη του κόσμου.

"Διότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τεστ στη χώρα μας – που εγώ επανειλημμένα εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον ενάμιση μήνα, μιλάω για ένα επαναλαμβανόμενο τυχαίο δείγμα στο οποίο θα εκπροσωπείται ένα αντιπροσωπευτικό του συνόλου του πληθυσμού στο οποίο θα μετράμε την εξέλιξη της πανδημίας- (…) αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι οι συμπτωματικοί που αναζητούν βοήθεια ή άνθρωποι οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ και εκπροσωπούνται περισσότερο οι πιο πλούσιες οικονομικά τάξεις στην μέτρηση", είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

"Ο τρόπος που πρέπει να εκφράζονται τα τεστ θα είναι το πηλίκο των θετικών επί του συνόλου των τεστ, θα είναι ένας δείκτης κάποιος αξιοπρεπής ότι το δείγμα δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του πληθυσμού", είπε σχετικά με την ανακοίνωση των κρουσμάτων.

Σε περίπτωση που ήταν στη θέση του κυρίου Κικίλια ή του κυρίου Τσιόδρα και έπρεπε να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί θα σταματήσει το lowdown, απάντησε ότι θα συνεχιζόταν και θα συνεχιζόταν μέχρι μέχρι ο δείκτης θετικότητας να είναι περίπου 5 ή κάτω από το 5.

Η κ. Λινού ανέφερε, επίσης, ότι ο αριθμός των θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι μέτρηση της νοσηρότητας μετά από ένα μήνα, ενώ επισήμανε ότι δεν θα άνοιγε την εστίαση αν δεν αισθανόταν ότι έχει πάρα πολύ λίγα κρούσματα, δηλαδή ότι ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 1, ακόμη και αν κάτω από το 5 προχωρούσε σε μερική σταδιακή άρση του lockdown.