Άρση του lockdown σε δύο φάσεις – Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

"Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις"

Υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα τάχθηκε και υπέρ της άρσης του lockdown σε "δύο ταχύτητες".

"Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις", επισήμανε στον ΣΚΑΪ η Β. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον "χάρτη" του ανοίγματος.

Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι "είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα" φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο "είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων".

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι "οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού".

Πάντως, πρόσθεσε ότι "ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας".

Σχετικά με τα εμβόλια, η Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στις αρχές του έτους.

Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια, τα οποία είναι έτοιμα.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι "σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε".

Για το εμβόλιο της γρίπης, για το οποίο παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, είπε ότι έρχεται σε δόσεις.

"Δεν τα παραλαμβάνουμε όλα μαζί. Προφανώς τώρα έχουν τελειώσει και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα", δήλωσε χαρακτηριστικά.