Δεν ανανεώθηκε η Navtex του Oruc Reis – Επέστρεψε στην Τουρκία

Οι προθέσεις των Τούρκων είχαν φανεί από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν Oruc Reis βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex

Μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα παράνομων ερευνών, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Οι προθέσεις των Τούρκων είχαν φανεί από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, όταν Oruc Reis βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία με παράνομη Navtex και ανέβασε ταχύτητα.

Από τις 12 Οκτωβρίου το τουρκικό πλοίο έπλεε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιώντας, όπως υποστήριζαν τα τουρκικά Μέσα, έρευνες.

Το τουρκικό σεισμογραφικό/ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Αταμάν και Τζένγκις Χαν, καθώς δεν ανανεώθηκε η Navtex που έληγε το βράδυ της Κυριακής.

Όπως είχαν πει από την αρχή οι Τούρκοι υπουργοί Ενέργειας, Άμυνας και Εξωτερικών, οι έρευνες του Oruc Reis είχε σχεδιαστεί να διαρκέσουν τρεις μήνες.

Από αυτή τους την απόφαση δεν μετακινήθηκαν ούτε κατά ένα εκατοστό και μάλιστα ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος των πέντε πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν εμφανώς διεξήγαγε έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αλλά ακόμη και από τη Ρόδο.

Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα αλλά και ένα μεγάλο μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών ζητούν από την Γερμανία να προτείνει την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών μέτρων στο καθεστώς της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ