Αυτά ειναι τα μέτρα ενίσχυσης για εργαζόμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανέργους

Ενίσχυση σε εργαζομένους και ευάλωτες ομάδες κατοχυρώθηκε με το ν/σ "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων".

Για ένα "σημαντικό νομοσχέδιο" το οποίο "προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων" στη "συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας "Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων".

Τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και ανέργων: 

1)Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Θα λάβουν διπλό ποσό τον Δεκέμβριο 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυμένο Εισόδημα) αλλά και 300 ευρώ επιπλέον, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ ενώ πολύτεκνη οικογένεια (4 παιδιά) επιπλέον 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος (έκτακτη ενίσχυση) ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

2) Ενίσχυση σε τρεις κλάδους

Προβλέπεται έκτακτο επίδομα 400 ευρώ για ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων και αφορά 75.000 νέους επαγγελματίες. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

3) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Η Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις έρχεται από τον Ιανουάριο με τη  μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 800 χιλιάδες μη μισθωτοί βλέπουν να απομακρύνεται το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 19 καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 21. Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που προκύπτει σε αυτόν τον σύνδεσμο.

4) Επιστρεπτέα Προκαταβολή

143.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το 50% δεν θα επιστραφεί. Έχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700 εκατ. σε λογαριασμούς αιτούντων.

5) Επίδομα Θέρμανσης

Το επίδομα θα ξεκινά απο 80 έως και 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και κατόπιν συνενόησης με την ΕΜΥ , η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνα για τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 συνολικά σημεία στη χώρα. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα.