Τι είναι το “click away” και πως θα λειτουργήσει στις αγορές των Χριστουγέννων

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης εξήγησε ότι η μέθοδος του “click away” είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς.

Ενώ η παράταση του lockdown φαίνεται να έχει κλειδώσει, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου ενόψει μιας αρκετά καταναλωτικής περιόδου, των Χριστουγέννων. Όπως όλα δείχνουν, στο μεταβατικό στάδιο, μετά την άρση του Lockdown και πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, το εργαλείο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο είναι η μέθοδος του “click away”.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του ότι η μέθοδος του “click away” είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το “click away” προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

  1. Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο ΓΓ Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς “δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα”.

Το click away στην πράξη

Επί της ουσίας τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ιστοσελίδα ή ο καταναλωτής να γνωρίζει την γκάμα των προϊόντων τους, για να κάνει την παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Την ίδια στιγμή θα κλείνεται και ραντεβού του καταναλωτή με το εμπορικό κατάστημα, θα λαμβάνει SMS με ώρα παραλαβής και τη διεύθυνση του καταστήματος.

Η παραλαβή θα γίνεται εκτός του χώρου του καταστήματος, από το πεζοδρόμιο, και η επιστροφή στη βάση του καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξημένη ζήτηση. Θα πρέπει, λοιπόν, τα μικρότερα καταστήματα να μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν το e-commerce.

Προβληματισμός στους εμπόρους

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει προβληματίσει τους εμπόρους μικρών και μεσαίων καταστημάτων καθώς θεωρείται οτι η νεόφερτη αυτή μέθοδος θα ευνοήσει σε αρκετές περιπτώσεις κάποιους κλάδους περισσότερο, όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα.

Με ανάρτησή του στο Facebook o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι “η προαναγγελία από το Υπουργείο Ανάπτυξης καθιέρωσης της μεθόδου “click away” στις αγορές, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας, για τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής. Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να σημάνει υποχώρηση της Πολιτείας από την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού”.

“Κανένα νέο “εργαλείο” πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα ανοικτά εμπορικά καταστήματα, που έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοιού. Η επαναλειτουργία της αγοράς με ασφάλεια για τους καταναλωτές και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων είναι σε συνθήκες πανδημίας μία δύσκολη εξίσωση, η λύση της οποίας περνά μέσα από το συνεχή καλόπιστο διάλογο και τη συνεννόηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου” προσθέτει ο κ. Καρανίκας.

Στα ίδια επίπεδα κινείται και η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, στην οποία επισημαίνεται ότι “η προαναγγελία από το Υπουργείο Ανάπτυξης καθιέρωσης της μεθόδου “click away” στις αγορές, δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους, που θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος αγορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί”.

Σημειώνεται τέλος ότι οι έμποροι ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες επαναλαμβάνοντας ότι τα καταστήματα δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Τονίζουν παράλληλα ότι το ενδεχόμενο για lockdown “ακορντεόν”, δηλαδή κλείσιμο και άνοιγμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις σε οριστικό λουκέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ