Ηλίας Μόσιαλος: «Είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο»

Σε ανάρτηση του στα social media o Καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας εξηγεί την σημασία των στοιχείων της ανακοίνωσης που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία.

Στην ιδιαίτερη σημασία της νέας ανακοίνωσης των εταιρειών Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ετοιμάζουν αναφέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας στο London School of Economics (LSE) της Μεγ. Βρετανίας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας μορφής της νόσου (COVID-19), χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά τα νέα που περιέχει η ανακοίνωση, αναμένοντας τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2). 

H νέα ανάρτηση Μόσιαλου

«Με σημερινή τους ανακοίνωση, και μετά από νέα ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου τους, οι Pfizer/BioNTech προσδιορίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στο 95% (από 90% που είχαν ανακοινώσει αρχικά). Το 95% προκύπτει από τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης. Από τις 170 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις συμμετεχόντων που νόσησαν, οι 162 παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν πάρει το εικονικό εμβόλιο. Μόνο 8 στους 170 είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο για τη νόσο του COVID-19» αναφέρει σχετικά με το ποσοστό αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου με βάση τα δεδομένα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών σε εθελοντές από τις δυο εταιρείες. Πολύ κοντά στην απόλυτη προστασία όλων των ομάδων (ηλικιακών και ειδικών) που συμμετείχαν στην τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών.
Επιπλέον επισημαίνει την διαφορά σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου: «Επίσης, αυτή τη φορά υπήρξε και αναφορά σε περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν σοβαρή νόσο: μόνο ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που είχε εμβολιαστεί ανέπτυξε σοβαρή νόσο, στις 10 περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει πως η δράση του εμβολίου δεν είναι προστατευτική μόνο έναντι της ήπιας νόσου» .
Τέλος, καταλήγει στην ανάρτησή του ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας; «Eξαιρετικά νέα που ελπίζω να επιβεβαιωθούν με τη δημοσίευση των δεδομένων σε επιστημονικά περιοδικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ