Πώς οι γνωστοί-άγνωστοι αφήνουν την Ομόνοια χωρίς ΑΤΜ

Τον τελευταίο χρόνο πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις στα ΑΤΜ των τραπεζών πέριξ της κεντρικής πλατείας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στην ίδια τη λειτουργία των τραπεζών

Τα τελευταία χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες των κυβερνώντων για αναβάθμιση του κέντρου, στην περιοχή της Ομόνοιας παρατηρείται ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Αν και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας εργάζεται μεγάλος αριθμός των κατοίκων της πρωτεύουσας, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρήσης των ΑΤΜ της περιοχής για τις καθημερινές συναλλαγές και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, στην Ομόνοια και σε μια ακτίνα 500 μέτρων, τα ΑΤΜ κατεβάζουν ρολά από τις δύο το μεσημέρι παρά το γεγονός πως στον υπόλοιπο κόσμο τα αυτόματα μηχανήματα είναι 24ωρης λειτουργίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τους τελευταίους μήνες, λίγο πριν σχολάσουν, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, με εντολή των τραπεζών, κατεβάζουν τα ειδικά κάθετα ρολά ασφαλείας με στόχο την προστασία των ΑΤΜ.

Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να βγάλει χρήματα από τα ΑΤΜ που βρίσκονται στην Ομόνοια, εκτός από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε τράπεζας. Σε καθημερινή βάση σχηματίζονται ουρές έξω από την Eurobank στις αρχές της Αιόλου και της Εθνικής στη γωνία της πλατείας Κάνιγγος, καθώς επόμενη λύση είναι τα όποια ΑΤΜ έχουν τοποθετηθεί στο μετρό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πανδημία και τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας κ.α.) δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για την εξυπηρέτηση των Αθηναίων, με τους πολίτες να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο επιβαρύνοντας περαιτέρω το πρόγραμμά τους.

Βασική αιτία για την απόφαση αυτή που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των Αθηναίων που ζουν και εργάζονται πέριξ της πλατείας της Ομόνοιας, συνιστά η συστηματική υποβάθμιση της περιοχής καθώς και η παντελής αδιαφορία του κρατικών φορέων για τη λύση ενός ζητήματος που ταλανίζει εδώ και χρόνια την ιστορική περιοχή.

Πλήθος μεταναστών, τοξικομανείς, ναρκέμποροι μικροεγκληματίες και άλλες περιθωριακές ομάδες έχουν στοχοποιήσει πολλάκις τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τα ΑΤΜ της περιοχής αλλά και τους ίδιους τους πολίτες που εξυπηρετούνται. Οι απόπειρες διάρρηξης δίνουν και παίρνουν στην περιοχή, με την καταστροφή των ΑΤΜ να αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Επιπλέον, οι συχνές πορείες στο κέντρο της Αθήνας δίνουν το έναυσμα στους γνωστούς-αγνώστους να προχωρούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς οδηγώντας τις τράπεζες στη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της περιουσίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. περισσότερες από 2.700 πορείες σημειώθηκαν στην Αθήνα μόνο το 2019, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους επιχειρηματίες και σοβαρά εμπόδια στην καθημερινότητα των υπολοίπων.

Με σκοπό την προστασία των καταστημάτων, αλλά και των περιοίκων και των γειτονικών καταστημάτων, τα τελευταία χρόνια, η Eurobank έχει υιοθετήσει την τακτική, σε συγκεκριμένα μόνο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, εντός των οποίων ευρίσκονται και Μηχανήματα ΑΤΜ, τα ρολά ασφαλείας τους να παραμένουν κλειστά μετά το πέρας των εργασιών του καταστήματος σε καθημερινή βάση, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των περιστατικών βανδαλισμών.

Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει τα ΑΤΜ στην περιοχή της Ομόνοιας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας περιστατικών βανδαλισμών αλλά και εκτεταμένων καταστροφών των μηχανημάτων.

Δυστυχώς, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για πρακτικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς τα ATM γίνονται στόχος επιθέσεων και υπάρχουν πολλά περιστατικά ζημιών, βανδαλισμών και καταστροφών ATM.

Όπως εξηγούν στελέχη της τράπεζας, εκτός από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ή της αντικατάστασης ενός ΑΤΜ, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πελατών αφού η επισκευή ή η αντικατάσταση θέλει αρκετό χρόνο – ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση, με αποτέλεσμα όταν τίθεται ένα ΑΤΜ εκτός λειτουργίας να δημιουργούνται ουρές και να αυξάνεται ο χρόνος αναμονής για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, μόνο ένα ΑΤΜ στο κέντρο, στην Πλατεία Κάνιγγος κλείνει μετά την παρέλευση του ωραρίου του καταστήματος με προστατευτικά ρολά, λόγω επανειλημμένων περιστατικών επιθέσεων και βανδαλισμών.

Στην ίδια περιοχή όμως και σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων (όπως για παράδειγμα, στην οδό Ακαδημίας, στην Αιόλου, στην Πανεπιστημίου) υπάρχουν άλλα ΑΤΜ της ίδια τράπεζας, τα οποία εξυπηρετούν το κοινό μέχρι αργά το βράδυ.

Τέλος, από την έρευνα του emea, προκύπτει ότι η Alpha Bank δεν έχει σήμερα ΑΤΜ στην πλατεία Ομονοίας. Η τράπεζα διατηρεί παρόλα αυτά αρκετά ΑΤΜ σε ακτίνα 500 μέτρων τα οποία είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του κοινού καθ’ όλο το 24ωρο, ακόμα και τις βραδινές ώρες (Σταδίου 40, Αιόλου 72 & Σοφοκλέους, Πανεπιστημίου 43, Ακαδημίας 56 κ.α.) , με εξαίρεση το ΑΤΜ επί της οδού Θεμιστοκλέους 4 και Πανεπιστημίου το οποίο κλείνει για λόγους ασφαλείας στις 23:00.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει και την αυξανόμενη εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης δεν μπορεί να παίξει επί της ουσίας ρόλο σεκιούριτι, καθώς πέρα των λογιστικών προβλημάτων η ενδεχόμενη εμπλοκή και σύρραξη με τις ομάδες που βάζουν στόχο τα ΑΤΜ της περιοχής δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα προβλήματα για τους κατοίκους τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα φαύλο κύκλο εγκληματικότητας και ανομίας με τους πολίτες να αγανακτούν με την απουσία φυσιολογικότητας στο κέντρο της Αθήνας και τις τράπεζες να εξετάζουν άλλες επιλογές για την επέκταση των καταστημάτων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ