Αυτά είναι τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός

Σήμερα, Παρασκευή, θα παρθεί μια σειρά νέων μέτρων προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού  και να “προστατευτούν” τα νοσοκομεία

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ανησυχίας και ταυτόχρονα πολλές συζητήσεις γύρω από το “τι μέλλει γενέσθαι” στη χώρα μας. 

Χθες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι σήμερα πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα (30/10), μια σειρά νέων μέτρων προκειμένου  να διακοπεί η διασπορά του ιού  και να “προστατευτούν” τα νοσοκομεία για περίπου ένα μήνα, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την μετάβαση Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισας από το “επίπεδο 3” στο “επίπεδο 4” με τα αντίστοιχα μέτρα. 

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε: “Aύριο ( Παρασκευή) θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο”.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει μια σειρά προτάσεων από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποφασιστεί η “ραχοκοκαλιά” του επόμενου κύκλου των παρεμβάσεων. Τα αναμενόμενα μέτρα αναμένεται να “ξεφύγουν” από τον οριζόντιο χαρακτήρα και θα επεκταθούν σε όλες τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένων στις πορτοκαλί περιοχές. Πάνω σε αυτά, αναμένεται να βασιστούν οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεξάρτητα από το επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή.
  • Αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την χώρα με εξαίρεση τον επαγγελματικό αθλητισμό.
  • Επέκταση της νυχτερινή απαγόρευσης κυκλοφορίας . Ενδέχεται η απαγόρευση να ισχύει από τις 9 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Περιορισμός του ωραρίου στα καταστήματα εστίασης. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο  θα αφορά στις “πορτοκαλί” περιοχές, με το σενάριο να προβλέπει το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ μισή ώρα νωρίτερα από την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας.
  • Επέκταση τηλε-εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης έχοντας με στόχο τον αποσυμφόριση των ΜΜΜ

Τι αποφάσισαν χθες οι ηγέτες της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ