Τα λύματα της Αττικής “δείχνουν” 40.000 ενεργά κρούσματα

Η εικόνα από την επεξεργασία των λυμάτων βρίσκεται δύο με τρείς ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας

Μια τρομακτική εκτίμηση έκανε σήμερα το πρωί ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών , Νίκος Θωμαϊδης σχετικά με τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων που βρίσκονται μέχρι και αυτή την εβδομάδα στην Αττική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” η εικόνα από την επεξεργασία των λυμάτων βρίσκεται δύο με τρείς ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επεξεργασία λυμάτων της Ψυττάλειας “έδειξαν”  ότι τα κρούσματα στην Αττική είναι πολύ υψηλότερα από τις ανακοινώσεις, πιο συγκεκριμένα  εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα μέχρι και την περασμένη Τρίτη έφτανα από 28.000 έως 40.000!

Όπως δήλωσε και ο ίδιος, υπάρχει μια απότομη και ανησυχητική αύξηση ιικού φορτίου στην Αττική ενώ παράλληλα, εξήγησε ότι αν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου στους γύρω του, αλλά αναμένεται ο ίδιος να εναποθέσει το ιικό φορτίο μέσα σε 3 με 4 ώρες στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Οι δεκαπλάσιες τιμές της Θεσσαλονίκης

Στα ίδια μονοπάτια βαδίζει και η Θεσσαλονίκη σχετικά με την εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μετά από έλεγχο των λυμάτων.

Σύμφωνα με έρευνα της διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, τα κρούσματα του κορωνοϊού που μελετήθηκαν στις 27 Οκτώβρη υπολογίζονται σε δεκαπλάσιες τιμές από τον τελευταίο που πραγματοποιήθηκε στις  από τις 12 Οκτωβρίου. “Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων” δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπέυθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Εκτός από τις ημερήσιες μετρήσεις, η ομάδα του ΑΠΘ, προχώρησε και στον υπολογισμό των μέσων εβδομαδιαίων τιμών συγκέντρωσης του ιού στα λύματα,  επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ