Σήμερα οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό

Περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών κατά μήκος της χώρας προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός

Στην ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου δράσης με διάρκεια ενός μήνα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα προχωρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθιστά επιτακτική την αναθεώρηση του πλάνου που υλοποιεί η χώρα μας για τον περιορισμό της διασποράς, και αυτό είναι κάτι που ο Πρωθυπουργός σχολίασε χθες κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας», ανέφερε και συνέχισε: «αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

«Θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε».

Για τρίτη συνεχή μέρα ξεπέρασε ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες.

Τα 4.043 (11,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.843 (36,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 114 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 34 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 284 ασθενείς.

Τέλος, σημειώθηκαν 12 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 615 συνολικά στη χώρα. Οι 234 (38,0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο κόκκινο από σήμερα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται σε ισχύ τα μέτρα που έχουν οριστεί για τις περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προβλέπουν μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και την αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η μοναδική εξαίρεση σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά αφορά στις μετακινήσεις, τόσο χερσαίες όσο και εναέριες, μέχρι τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί ώστε να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός των πολιτών, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες θα επαναξιολογηθεί.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
⦁ Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
⦁ Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
⦁ Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
⦁ Κινηματογραφικές προβολές
⦁ Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
⦁ Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
⦁ Μουσικές σκηνές
⦁ Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through] ⦁ Παιδότοποι
⦁ Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
⦁ Γυμναστήρια
⦁ Συνέδρια / Εκθέσεις
⦁ Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
⦁ Εμποροπανηγύρεις
⦁ Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλικίς, Χαλκιδικής, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας , οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Τέλος, η Αρκαδία και η Μεσσηνία ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και περνούν από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ