Kορωνοϊός: 1259 τα νέα κρούσματα – Τελευταία ευκαιρία πριν το lockdown

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα υπάρχοντα μέτρα αποδεικνύονται ανεπαρκή στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα, φτάνοντας για πρώτη φορά σε τετραψήφιο νούμερο. Επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη να μελετηθεί ξανά η αποδοτικότητα των ήδη υφισταμένων μέτρων καθώς ο ιός δεν φαίνεται να περιορίζεται.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας, σε 1259 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752 , εκ των οποίων το 55,5% άνδρες. Τα 3.950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 102 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 33 (32,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 225 (37,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.ς ΜΕΘ.

Ποια είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμες τις επόμενες μέρες έως και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν μπει «φρένο» στην αυξητική τάση που παρουσιάζει η διασπορά του ιού, δεν αποκλείεται να αρχίσει εκ νέου η συζήτηση για τα νέα μέτρα. Στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων, ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλους της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Αθανάσιο Τσακρή, η επιτροπή έχει εισηγηθεί τη διακοπή κυκλοφορίας πριν τις 00:30 που ισχύει σήμερα. Τέλος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η πιθανότητα επιβολής γενικής καραντίνας δεν φάνταζε η πιθανή, ο εξωπραγματικός όμως αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταβάλλει τα δεδομένα.

Ποιες περιοχές βρίσκονται «στο κόκκινο»

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ερωτηθείς σε συνέντευξη στον Real FM, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας «η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε και κατέληξε: «Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ’ αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ