Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

Το μήνυμα πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, έστειλε στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, και όχι μόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Επίσης, τόνισε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα των τριών χωρών για ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση της τριμερούς μας συνεργασίας. Συνέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας, και της βασικής αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως επισήμανε.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ανέφερε ότι αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τριμερή, ενημέρωσε πως συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία, το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Διαδικασία στο Μεσανατολικό. Επίσης, είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες της. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε και για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδική μνεία έκανε στην πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου -το East Mediterranean Gas Forum-, σημειώνοντας ότι αποτελεί αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και ένα σημαντικό βήμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς.

Στη συνέχεια είπε πως μέσα από την ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας τους, εξέτασαν την επιτευχθείσα πρόοδο και αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους ενίσχυσης των δράσεων τους σε τομείς όπως την οικονομία, τον τουρισμό, την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία. Ακόμα, συζήτησαν για την προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής, με τον Ν. Χριστοδουλίδη να εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Προσδιόρισε πως στόχος είναι συνεχίσουν στον δρόμο της συνεργασίας και των συνεργειών με μια θετική προσέγγιση πάντοτε, «προσκαλώντας όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς, αλλά με ελάχιστη προϋπόθεση το αυτονόητο: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε κράτους και την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισήμανε πως η σημερινή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία να τεθούν νέοι στόχοι στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και είπε πως προσβλέπει στην επόμενη συνάντηση, για την οποία εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.