“Ασφυκτιά” το ΕΣΥ – Στους 922 οι νοσηλευόμενοι, γεμίζουν οι ΜΕΘ

Οι ειδικοί έχουν “κρούσει” αρκετές φορές τον “κώδωνα του κινδύνου”, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας πρέπει να “κρατηθεί” όσο το δυνατόν περισσότερο μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όλο και πιο ανησυχητικά εμφανίζονται τα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα χθεσινά (Δευτέρα) στοιχεία τα κρούσματα έφτασαν τα 715 εκ των οποίων τα 95 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο σύνολό του οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν αγγίξει τους 922 εκ των οποίων οι 119 βρίσκονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Σε μια “ελεύθερη μετάφραση” αυτό σημαίνει ότι έχει μέχρι και σήμερα καλυφθεί το 1/3 των κλινών για κορωνοϊό και οι μισές περίπου κλίνες ΜΕΘ.

Σχετικά με τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες. Τα 3.883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.194 (38,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 32 (33,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανησυχία των ειδικών

Οι ειδικοί έχουν “κρούσει” αρκετές φορές τον “κώδωνα του κινδύνου”, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας πρέπει να “κρατηθεί” όσο το δυνατόν περισσότερο μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως υποστηρίζουν το νοσηλευτικό σύστημα δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέξει μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων. Ωστόσο, ακόμα πιο έντονος γίνεται ο φόβος στο ” πάντρεμα” που αναμένουν οι ειδικοί, της εποχικής γρίπης με τον κορωνοϊό και το αποτέλεσμα που θα “γεννηθεί” από αυτή τη μείξη.

Σύμφωνα με την  Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, όπως τόνισε σήμερα (Τρίτη) το πρωί στο OPEN στην Αττική ήδη είναι καλυμμένο το 70%-75% των ΜΕΘ.

Στην ερώτηση εάν  έχει ξεφύγει η κατάσταση, δήλωσε πως είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ