Ξεπέρασε τα όρια η τουρκική προκλητικότητα – Μια “ανάσα” μακριά από ελληνικό νησί

Είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis “σπάει” το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο.

Το Τουρκικό πλοίο Oruc Reis, ξεκίνησε από την Δευτέρα (12 Οκτωβρίου) τις ενέργειες του στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από ένα μήνα “αποχής”, με το πρόσχημα των σεισμικών ερευνών και την ανάγκη για μετρήσεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις και αποδοκιμασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά και το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνόδου που διεξήχθη την Παρασκευή (16 Οκτωβρίου) για την παύση της επιθετικότητας και των εντάσεων άφησε σχεδόν αδιάφορη την Τουρκία.

Οι προκλήσεις συνεχίζουν να είναι αλλεπάλληλες με αποκορύφωμα, την χθεσινή παρουσίαση (Κυριακή) του νέου της Εθνικού Σχεδίου Έρευνας και Διάσωσης, έναν χάρτη που “μαρκάρει” το μισό Αιγαίο από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Την σκυτάλη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu ο οποίος δήλωσε πως: “Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας”, δημοσιεύοντας μάλιστα και τους αντίστοιχους χάρτες.

Ξεπέρασε τα όρια

Από το βράδυ του Σαββάτου (17/10), το ερευνητικό Oruc Reis άλλαξε πορεία κινούμενο προς το Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το πρωί της Κυριακής, το τουρκικό σκάφος έφτασε στο βόρειο τμήμα της τουρκικής NAVTEX, με τις κινήσεις του να προδίδουν τις εντολές του καθεστώτος για την πιο ακραία πρόκληση κατά της Ελλάδας.

Λίγες ώρες μετά, το Oruc Reis άρχισε να αλλάζει και πάλι πορεία. Κατά την διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 14 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, φέρεται να “έσπασε” για πρώτη φορά το όριο των 12 ναυτικών μιλίων.

Η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

To πρωί της Δευτέρας ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό βρέθηκε στα 18 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Πλέον πλέει με ταχύτητα 4,4 ναυτικών κόμβων και το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ