Από τα 107 δις “κόκκινα δάνεια” το 2016 στα 60 δισ. ευρώ σήμερα

Οι Τράπεζες έχουν κάνει διμερείς ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ

Με εντεινόμενους ρυθμούς προχωρούν οι τράπεζες σε διμερείς ρυθμίσεις δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής, διαθέτοντας ειδικά διαμορφωμένες επιχειρησιακές μονάδες που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου τους τελευταίους 18 μήνες, οι Τράπεζες έχουν κάνει διμερείς ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως λόγω της πανδημίας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προσέφερε σε 370.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναστολές δόσεων συνολικού ποσού 20 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζικών στελεχών, οι Τράπεζες στο θέμα των ρυθμίσεων, διαθέτουν μεγάλη τεχνογνωσία αλλά έχουν δείξει έμπρακτα την απόλυτα θετική τους διάθεση.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, τα μη εξυπηρετούμενα στην Ελλάδα δάνεια ανέρχονται στο 30% του χαρτοφυλακίου και σε 61 δισ. ευρώ όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη, τουλάχιστον στην προ covid εποχή, ήταν 3%, με αποτέλεσμα να αποτελούν μία μεγάλη τροχοπέδη για όλους επηρεάζοντας αρνητικά την χρηματοδότηση και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τον Μάρτιο του 2016 φθάνοντας τα 107,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 81,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του 2017 και κατά 25,4 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ (107,2 δισ. ευρώ).

Στόχος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση των κόκκινων δανείων εντός της προσεχούς διετίας, αλλά και η δυνατότητα η τάση αυτή υποχώρησης να παραμείνει βιώσιμη με ότι θετικό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ