Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται μέρα κακοτυχίας;

Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, όταν η ημέρα Τρίτη τυγχάνει να είναι η 13η μέρα του μήνα υπάρχει μια τάση να θεωρείται μέρα γρουσουζιάς και κακής τύχης. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Σύμφωνα με τους κοινωνικούς ανθρωπολόγους, οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις κάθε λαού αποτελούν κομμάτι της παράδοσης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου συνδέονται έμμεσα με την ιστορική μνήμη. 

Στην Ελλάδα, βασικός λόγος που η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα σχετίζεται με δύο ημερομηνίες που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ιστορική πορεία της χώρας αλλά και την μετέπειτα εθνική συνείδηση.

Όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών στις 24 Μαίου του 1453, η ημέρα ήταν Τρίτη. Αθροίζοντας τα ψηφία του έτους κατάλυσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το αποτέλεσμα είναι 13.

Η πρώτη άλωση της Πόλης, αν και λιγότερο γνωστή, έγινε από τους στρατιώτες της Δ’ Σταυροφορίας το 1204. Η ημέρα που η Κωνσταντινούπολη έπεσε εν μετά από πολιορκία στα χέρια των Λατίνων σταυροφόρων, ήταν και πάλι Τρίτη.

Παράλληλα, ο αριθμός 13 φέρεται να είναι καταραμένος λόγω της τελειότητας και πληρότητας του αριθμού 12. Οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, οι μήνες είναι 12,  το 24ωρο χωρίζεται σε δύο 12ωρα, οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 12 και λοιπά γεγονότα ιστορικά ή μυθολογικά που προσδίδουν στον αριθμό 12 μια αρτιότητα και ολοκλήρωση. 

Επιπλέον, η θρησκευτικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής συνείδησης και ο αριθμός 13 έχει συνδεθεί άθελά του με το κακό. Στο Μυστικό Δείπνο βρέθηκε ο Ιησούς μαζί με τους 12 μαθητές του, συμπεριλαμβανομένου και του Ιούδα ο οποίος τον πρόδωσε. Στο ίδιο μοτίβο, το 13 κεφάλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη μιλά για τον Αντίχριστο και τα πλάσματα του Διαβόλου, ενώ ακόμα και στις κάρτες Ταρώ ο Θάνατος συνοδεύεται από τον αριθμό 13. Τέλος, αστρολογικά, η ημέρα Τρίτη είναι συνδεδεμένη με τον θεό Άρη, ο οποίος ως γνωστόν ήταν ο θεός του πολέμου.

Στη Δύση, με εξαίρεση τις ισπανόφωνες χώρες, ημέρα κακοτυχίας θεωρείται η Παρασκευή και 13 κυρίως εξαιτίας θρησκευτικών συνειρμών, ενώ στην ιταλική λαϊκή παράδοση, ημέρα γρουσουζιάς είναι η Παρασκευή και 17.

Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια κοινή δεισιδαιμονία, σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Άγχους και Φοβιών στη Βόρεια Καρολίνα, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί αναφέρουν συμπτώματα στρες και πίεσης την εν λόγω ημέρα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μεταβάλλουν  ή ακυρώνουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Υπολογίζεται πως για τους παραπάνω λόγους χάνονται 800 με 900 εκατ. δολάρια κάθε φορά που η μέρα τυχαίνει να είναι Τρίτη ή Παρασκευή και 13.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ