Ανακοινώνεται μεγάλη επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Ελλάδα

Η επένδυση σχετίζεται με την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας αλλά και με τις δραστηριότητες cloud services.

Σε μεγάλη και άμεση επένδυση προχωράει η Microsoft στην Ελλάδα. Η προστιθέμενη αξία της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ, πληροφορίες, που θα ανακοινώσουν αύριο Δευτέρα από το Μουσείο της Ακρόπολης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η επένδυση σχετίζεται με την εγκατάσταση στην Ελλάδα ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας αλλά και με τις δραστηριότητες cloud services.

Η τελική απόφαση της Microsoft, πάρθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε συνέχεια συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, το υπουργείο ανάπτυξης και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, όπου και κατέληξε να επιλεχθεί η Ελλάδα για τη συγκεκριμένη επένδυση, έναντι άλλων πολλών χωρών.

Οι νέες δραστηριότητες της Microsoft θα έχουν έδρα στην Αττική και η σχετική συζήτηση με την οποία ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις έλκει τις ρίζες της στο φετινό παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ στις αρχές του χρόνου στο Νταβός και στην εκεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Microsoft για την όποια ο Brad Smith είχε σχολιάσει πως είναι μία από τις σημαντικότερες που πραγματοποίησε σ’ αυτό το forum.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες της επένδυσης επρόκειτο να ανακοινωθούν αύριο και ενδεικτικό της σημασίας της είναι ίσως πως όσοι έχουν ασχοληθεί ή γνωρίζουν το project έχουν υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας. Υπενθυμίζεται πως η Microsoft μαζί με την κυβέρνηση συνεργάστηκε ήδη φέτος στο "project Olympia" που αφορά εφαρμογές augmented reality στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας σε ένα παράπλευρο πιλοτικό εγχείρημα που εμπέδωσε περαιτέρω συνθήκες εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Η επιλογή της χώρας από την Microsoft για την εγκατάσταση των νέων της δραστηριοτήτων στην Ευρώπη έγινε βεβαίως με αυστηρά οικονομικά κριτήρια αλλά και πολύ δουλειά από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χρειάστηκε δε η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή συγκεκριμένων νομοθετικών και ρυθμιστικών προβλέψεων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το σχετικό πλαίσιο.

Η υλοποίησή της εκτιμάται ότι θα βελτιώσει έτι περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.