Πειραματικό “κοκτέιλ” με ρεμδεσιβίρη λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του θεράποντος γιατρού, στον Τραμπ χορηγήθηκε και ένα πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων.

Την δραστική ουσία ρεμδεσιβίρη περιλαμβάνει το κοκτέιλ φαρμάκων που λαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νοσηλεύεται με κορωνοϊό σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στο Twitter από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο γιατρός του προέδρου των ΗΠΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων: “[…] Με χαρά αναφέρω ότι ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά. Δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο, αλλά σε συνεννόηση με ειδικούς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία με χορήγηση ρεμδεσιβίρης. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο και ξεκουράζεται”.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του θεράποντος γιατρού, στον Τραμπ χορηγήθηκε και ένα πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων. Ειδικότερα, έλαβε δόση οκτώ γραμμαρίων ως προληπτικό μέτρο, ενώ του χορηγήθηκε ψευδάργυρος, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μεταλατονίνη και ασπιρίνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιείται πειραματικά και για ασθενείς με Έμπολα, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τον χρόνο ίασης του ασθενούς στις 11 ημέρες -τέσσερις λιγότερες, δηλαδή, σε σχέση με τον χρόνο αποκατάστασης όσων δεν λαμβάνουν την συγκεκριμένη θεραπεία.

Στην ουσία, το εν λόγω φάρμακο εμποδίζει τον κορωνοϊό να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στον οργανισμό ενός ανθρώπου με Covid-19, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πώς ακριβώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

“Ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου”

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κυρίως λόγω της ηλικίας του.

Όπως δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας η οποία παρείχε το κοκτέιλ αντισωμάτων, “ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους, όπως η ηλικία. Αν του χορηγήσουμε τα αντισώματά μας, ελπίζουμε ότι θα δώσουμε αρκετή ώθηση στο ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να μπορέσει να το κερδίσει και να ανακάμψει πλήρως”.

Σημείωσε δε ότι “ο Τραμπ δίνει μάχη με τον ιό. Το ανοσοποιητικό του σύστημα αγωνίζεται ενάντια σε αυτόν και, αν ο ιός κερδίσει, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, προφανώς”.

Νωρίτερα, από το νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ενημέρωσε τους πολίτες των ΗΠΑ ότι “τα πάει αρκετά καλά”, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την υποστήριξή τους.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο των ΗΠΑ έχουν απευθύνει ηγέτες πολλών κρατών, μεταξύ άλλων της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται ότι από ειδικούς ο Λευκός Οίκος μελετάται ως χαρακτηριστική περίπτωση υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς δεν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα για την μη εξάπλωση του covid19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ